Samsung en LG hebben woensdagnacht nagenoeg gelijktijdig nieuwe smartwatches aangekondigd. De ronde LG G Watch R draait op Android Wear en gaat de strijd aan met de Samsung Gear S, die draait op het eigen besturingssysteem Tizen.

De G Watch R is de tweede ronde Android Wear-smartwatch die tot nu toe is getoond. De Moto 360, de eerste ronde smartwatch van Motorola, verschijnt vermoedelijk volgende maand.

In tegenstelling tot de Moto 360 is het scherm van de G Watch R helemaal rond, waar het Motorola-apparaat nog een klein recht vlak onderin het beeldscherm heeft.

Het scherm van de waterdichte G Watch R is 1,3 inch groot en 320 pixels breed. Net als de eerdere vierkante G Watch van LG, die pas vorige maand in Nederland verscheen, heeft het nieuwe apparaat een Snapdragon 400-processor met 512 MB RAM en 4 GB opslag. 

De G Watch R verschijnt in het vierde kwartaal van 2014 voor een nog onbekende prijs. Tijdens de technologiebeurs IFA, die volgende week in Berlijn wordt gehouden, wordt de smartwatch voor het eerst aan het publiek getoond.

Gear S

De Gear S van Samsung heeft een vierkant scherm dat licht is gebogen. Het toestel lijkt daarmee op de fitness-armband Gear Fit, maar met een breder scherm. Het horloge komt naar Nederland voor een prijs van 399 euro, zo laat een woordvoerder van Samsung Nederland op Twitter weten. De eerdere smartwatches kostten tussen 199 en 299 euro.

Opvallend aan de Gear S is dat het horloge geen contact meer hoeft te maken met een smartphone. De smartwatch kan een eigen 3G- of wifi-verbinding opzetten om direct contact te maken met internet. Andere smartwatches gebruiken veelal de internetverbinding van een smartphone, die via Bluetooth is verbonden aan het horloge.

Vermoedelijk kost het wel een stuk meer batterij om direct met internet verbonden te zijn. Toch is de accu van de Gear S met 300 mAh niet erg groot. De G Watch R heeft een accu van 410 mAh.

Toetsenbord

De Gear S laat gebruikers direct reageren op berichten met een toetsenbord dat wordt getoond op het scherm van 2 inch. Met de S Voice-functie kunnen ook opdrachten worden ingesproken.

De nieuwe Samsung-smartwatch heeft een resolutie van 480 bij 360 pixels en draait op een dual-core processor van 1 GHz.

Net als eerdere Samsung-horloges draait de Gear S op Tizen, waardoor een andere set apps beschikbaar is dan op Android Wear-smartwatches als die van LG. Samsung belooft onder meer kaarten van Nokia's Here en de sport-app Nike+ Running.

Voor Samsung is de Gear S de vijfde smartwatch die in een jaar tijd is gepresenteerd, na de Galaxy Gear, Gear 2, Gear Neo en Gear Live. Ook presenteerde Samsung in het afgelopen jaar de Gear Fit, een fitness-armband die draait op Tizen.

Gear Circle

Bij de Gear S heeft Samsung ook een nieuwe draadloze koptelefoon aangekondigd. De Gear Circle is een paar oordopjes dat in elkaar kan worden geklikt om te dragen als ketting.

Net als de smartwatches van Samsung kan de Gear Circle via Bluetooth worden verbonden aan een smartphone. Bij binnenkomende notificaties trilt de koptelefoon. Via een microfoon kunnen stemopdrachten worden ingesproken.

Samsung stelt dat de Gear S en Gear Circle wereldwijd vanaf oktober beschikbaar zullen zijn. Prijzen zijn niet bekendgemaakt.

Review: LG G Watch is onvolmaakte maar veelbelovende Android-smartwatch

Review: Boekt Samsung vooruitgang met de Gear 2?