Apple en Samsung zijn samen goed voor ruim 68 procent van de tabletmarkt. Apple blijft de marktleider, maar samsung kruipt langzaam maar zeker dichterbij.

Dat blijkt uit cijfers die onderzoeksbureau Telecompaper heeft verstrekt aan NU.nl.

Inmiddels is in 56 procent van de huishoudens een tablet aanwezig. Dat percentage groeide volgens onderzoek van Telecompaper in het tweede kwartaal van 2014 met 'slechts' 5 procent.

Er word een tablet gebruikt in ongeveer 4,2 miljoen huishoudens en gemiddeld zijn er 1,29 tablets aanwezig ine en huishouden met een tablet.

Samsung groeit

Omdat er meerdere tablets per huishouden worden gebruikt komt de totale markt volgens de rekenmethode van Telecompaper op 129 procent uit. Volgens dat principe heeft Apple een marktaandeel van 48 procent met zijn iPads. Samsung volgt met 40 procent.

Gecorrigeerd naar 100 procent komt het marktaandeel van Apple uit op 37,2 procent en dat van Samsung op 31 procent.

Samsung is in vergelijking met vorig jaar flink gegroeid. Destijds stond de Zuid-Koreaanse fabrikant op een gecorrigeerd marktaandeel van 25,8 procent. Apple moest in dezelfde periode wat marktaandeel inleveren en daalde van 38,7 naar 37,2 procent. De groei van Samsung gaat echter vooral ten koste van kleinere tabletfabrikanten, aldus Telecompaper.

Verzadigd

Uit gegevens van GfK, dat de verkoopcijfers bij winkels meet, bleek eerder al dat de Nederlandse tabletmarkt in de eerste helft van 2014 is ingestort. De relatief jonge markt raakt in Nederland al verzadigd en dus worden er minder tablets verkocht.

In het onderzoek van Telecompaper onder ruim tweeduizend Nederlanders gaf de meerderheid aan dat prijs en merk de belangrijkste overwegingen zijn bij de aankoop van een tablet. Het merk is vooral belangrijk als er een keuze wordt gemaakt voor Apple of Samsung.

Acht redenen waarom de iPad-verkoop inzakt

Bekijk de beste tablets van 2013