Onderzoekers hebben een methode bedacht waarbij een foto van een sleutelgat voldoende is om een sleutel te 3d-printen, waarmee het slot geopend kan worden.

Zogenoemde lockpickers Jos Weyers en Christian Holle hebben een methode ontwikkeld waarbij een slot zonder de echte sleutel geopend kan worden, zonder het te hoeven kraken. Dat meldt Wired.

Hun methode stoelt op een bestaand principe, het zogenoemde bumpen. Daarbij zoeken lockpickers een blanco sleutel van het type slot dat zij willen openmaken.

In die blanco sleutel worden tanden gevijld, waarna een geoefende lockpicker daar tikkend met een hamertje een slot mee kan openen. De palletjes binnenin het cilinderslot worden dan aan de kant getikt, waardoor het slot open gedraaid kan worden.

Gecontroleerde markt

Tot nu toe was die methode vooral ingewikkeld door de gecontroleerde markt voor blanco sleutels. Veel slotenmakers verkopen hun blanco sleutels alleen aan andere gecertificeerde slotenmakers, juist om misbruik te voorkomen. Vooral speciale beveiligingssloten lopen gevaar, blanco's van zulke sleutels zijn bewust op zeer kleine schaal verkrijgbaar.

De methode van Weyers en Holle kan aan de hand van een foto van het sleutelgat een passende bumping-sleutel ontwerpen. Die kan vervolgens worden uitgeprint, waarna het resultaat net zo goed zou werken als een traditionele metalen bumping-sleutel. Ze noemen de software Photobump.

Automatisch

Een foto van het sleutelgat zorgt er voor dat lockpickers een blanco-sleutel kunnen uitprinten die in een bepaald slot past. Om te zorgen dat de bumping-methode werkt moeten de tanden ook op de juiste plaats zitten.

Die informatie is volgens Weyers en Holle beschikbaar in wijd verkrijgbare software voor sleutelmakers. Daarbij blijkt het 3d-printen van een bumping-sleutel een preciezer resultaat op te leveren dan metalen versies. Photobump kan dat automatisch doen.

Waarschuwing

De methode zorgt er in theorie voor dat elke leek op basis van enkel een foto een passende bumping-sleutel kan printen of laten printen. 3d-print-bedrijven als Shapeways maken geen probleem van het uitprinten van sleutels.

Photobump wordt echter niet vrijgegeven, maar is bedoeld als waarschuwing voor slotenmakers. Die moeten volgens Weyers en Holle maatregelen nemen tegen deze nieuwe mogelijkheden. De methode wordt volgende maand tijdens de Lockcon-conferentie in Sneek gepresenteerd. Weyers en Holle werken al samen met de Duits politie, om te kijken of geprinte sleutels sporen achterlaten.

Waarom er voorlopig nog geen 3d-printer bij jou thuis staat