Er zijn in de eerste helft van 2014 ruim tienduizend ultra hd-tv's verkocht, waarmee de televisies met een hogere resolutie goed waren voor 3 procent van de totale markt.

Dat laat onderzoeksbureau GfK desgevraagd weten aan NU.nl.

"In het tweede kwartaal werden er vijf keer zoveel ultra hd-tv's verkocht als in het eerste kwartaal", zegt Barbara Schouten van GfK. In totaal waren het er dus tienduizend in beide kwartalen.

Een vergelijking met vorig jaar kan niet worden gemaakt omdat in het tweede kwartaal van 2013 de verkoop van ultra hd-tv's nog niet werd gemeten. Deze televisies hebben een resolutie van 3840 x 2160 pixels die vier keer hoger is dan bij een full hd-tv.

In totaal werden er in de eerste zes maanden van dit jaar 635.000 tv's verkocht. Hoewel ultra hd maar goed is voor 3 procent van de afzet komt al 8 procent van de omzet uit deze tv's. De gemiddelde verkoopprijs voor een ultra hd-tv lag dan ook op 2.765 euro.

Oled

Oled-tv's zijn nog een stuk minder populair. Van de televisies met een nieuwe schermtechnologie werden er volgens Schouten in het tweede kwartaal slechts "enkele tientallen" verkocht. Dat komt waarschijnlijk door de relatief hoge prijs. Oled-tv's zijn vanaf zo'n 4.000 euro verkrijgbaar.

De markt voor tv's groeide in het tweede kwartaal sowieso vanwege het WK, aldus GfK. De totale omzet uit tv's groeide met 18 procent.

Playstation 4

In de maanden april, mei en juni werden in Nederland ook fors meer consoles verkocht door onder meer de komst van de Playstation 4. De console is sinds november beschikbaar en wereldwijd zijn inmiddels 10 miljoen exemplaren verkocht.

GfK deelt geen specifieke cijfers over de Playstation, maar stelt dat er 26.000 consoles meer zijn verkocht dan een jaar geleden. Dat is volgens GfK een stijging van 74 procent waarmee het totaal aantal verkochte consoles in de periode van drie maanden uitkomt op ruim 61.000 exemplaren.

De omzetstijging op de gehele gamemarkt ligt met 90 procent overigens nog hoger omdat de prijs per console ook hoger was. De omzet uit consolegames steeg met 22 procent. Watch Dogs was de best verkochte game in Nederland. De omzet uit pc- en portable-games is wel gedaald. 

Wat heb je aan ultra hd en oled?

Review: Krachtige Playstation 4 met geweldige controller