De usb-stekker wordt de komende jaren kleiner en heeft aan beide kanten dezelfde stekker, die geen boven en onder meer heeft.

De nieuwe standaard, type C, werd eind 2013 aangekondigd. Nu zijn de officiële specificaties van de standaard gepubliceerd door de organisatie achter usb, is te lezen op Reddit.

Bij de nieuwe standaard is er nog maar één type stekker nodig. Momenteel hebben veel stekkers een usb-A-kant, voor in bijvoorbeeld computers en stopcontacten, en een kleinere B-kant, die in onder meer telefoons, tablets en harde schijven gaat.

De nieuwe usb-stekker heeft hetzelfde formaat als huidige micro-usb-stekkers. Daarom worden usb-porten in apparaten als laptops in de toekomst een stuk kleiner. Bovendien heeft de nieuwe stekker geen boven- en onderkant meer, waardoor de stekker blindelings in apparaten kan worden gestoken.

Ook het wattage van usb gaat met de nieuwe standaard omhoog. Type C-kabels kunnen een vermogen van 100 watt doorgeven, waardoor grote apparaten als laptops ook met het snoer kunnen worden opgeladen.

Bij de huidige usb-standaard ligt het maximum afhankelijk van usb 2.0 of usb 3.0 tussen de 2,5 en 9 watt. Het hogere wattage heeft overigens niet per se invloed op de laadsnelheid van apparaten.

De nieuwe usb-standaard kan niet met huidige ingangen en snoeren worden gebruikt. Vermoedelijk zullen adapters worden uitgebracht om de overschakeling te overbruggen.

Wanneer de eerste apparaten met de nieuwe standaard op de markt komen, is niet duidelijk. Dankzij de definitieve specificaties is de weg nu vrij voor fabrikanten om het nieuwe usb in hun apparaten te ondersteunen.

Lees ons interview met de uitvinder van de usb-stick