Microsoft-onderzoekers hebben een manier gevonden om van een reguliere webcam of smartphonecamera een dieptecamera zoals Kinect te maken.

Die bevindingen werden gepubliceerd op de onderzoeksblog van Microsoft. Hiervoor zijn wel enkele hardwarematige aanpassingen nodig, zoals het verwijderen van het infraroodsperfilter en plaatsen van een ring met infrarood-ledlampjes.

Tot slot is er nog een speciaal filter nodig om ervoor te zorgen dat er juist enkel infrarood beeld wordt opgevangen.

Microsoft stelt dat deze aanpassingen slechts tien minuten in beslag hoeven te nemen, waarna iedere normale webcam of camera op een tablet of smartphone in principe gebruikt kan worden als bewegings- en dieptegevoelige camera. De werking hiervan is vergelijkbaar met hoe Microsofts Kinect-camera bewegingen registreert.

Volgens de onderzoekers werkt het wel enkel van dichtbij. In een gepubliceerde video is te zien hoe een van de onderzoekers met een aangepaste webcam het spel Fruit Ninja Kinect speelt en door een wereldkaart navigeert.

De presentatie van de techniek volgt niet lang nadat geruchten de kop opstaken dat Microsoft een vermeende nieuwe telefoon met Kinect-achtige functionaliteiten geschrapt zou hebben. Er zouden te weinig baanbrekende toepassingen zijn bedacht om de techniek echte meerwaarde te geven. 

Het is niet bekend of het deze week gepubliceerde onderzoek alsnog tot concrete toepassingen gaat leiden. Op dezelfde onderzoeksblog publiceerde Microsoft ook een techniek om timelapsevideo's geschoten met een GoPro-camera soepeler te maken.