Nvidia belooft met de nieuwe 64-bit Tegra K1-processor de kracht van pc's naar Android-tablets te brengen.

De chipfabrikant presenteerde maandagnacht (Nederlandse tijd) op de Hot Chips-conferentie zijn nieuwste processor.

Momenteel is al de quadcore Tegra K1 met een 32-bit-architectuur verkrijgbaar. Deze processor wordt bijvoorbeeld gebruikt in Chromebooks of tablets.

De nieuwe Denver-versie van de K1 heeft slechts twee kernen, maar wel een 64-bit-architectuur (waarmee zwaardere en meer rekentaken kunnen worden verricht). De chip is gemaakt voor Android.

De kloksnelheid komt dankzij de nieuwe architectuur uit op 2,5 GHz in plaats van 2,3 GHz bij de huidige Tegra 1. Bovendien kan de Denver zeven instructies per klokcyclus aan terwijl dat er bij de 32-bit Tegra 1 er slechts zijn.

In de praktijk moet dit zorgen voor betere prestaties, vooral met het oog op het creëren van content en het spelen van games.

Optimalisaties

Quaa kern zijn de twee Tegra 1-chips nagenoeg gelijk, maar de Denver kent verschillende optimalisaties. Zo wordt er 128 MB van het geheugen gereserveerd om bekende en veelvoorkomende handelingen om te zetten naar een slimmere code waardoor het minder energie en moeite kost om deze uit te voeren.

Bovendien beschikt de Denver niet over een aparte extra kern voor lichtere taken. In plaats daarvan wordt gebruikgemaakt van een technologie vergelijkbaar met clock gating waarbij de kloksnelheden binnen een processor geregeld kunnen worden en zo dus automatisch omlaag gaan bij lichtere taken wat voor een lager energieverbruik zorgt.

De 64-bit Tegra K1 Denver moet later dit jaar uitkomen en is gebouwd op de ARM-architectuur. Tijdens de presentatie toonde Nvidia een benchmarktest waarin de chip beter presteerde dan bijvoorbeeld de Snapdragon-chips van Qualcomm en de A7 in de iPhone 5S. Bovendien zouden de prestaties vergelijkbaar zijn met de dualcore Haswell-processor van Intel die in pc's wordt gebruikt.

Android L

De chipfabrikant bevestigde dat het werkt aan ondersteuning van Android L, de toekomstige versie van het mobiele besturingssysteem. Er gaan al langer geruchten dat de Nexus 8-tablet, die naar verluidt gemaakt wordt door HTC, over de nieuwe K1-processor zal gaan beschikken.

64-bit: Hoe werkt het en wat heb je er aan?

Preview: Google neemt design serieus met Android L