De Skully AR-1, een slimme motorhelm met een head-up display en achteruitkijkcamera, heeft in één dag al ruim 830.000 dollar (620.000 euro) opgehaald.

Skully, het bedrijf dat de motorhelm heeft ontwikkeld, begon maandag een crowdfundingcampagne op Indiegogo.

In dertig dagen hoopten de makers 250.000 dollar op te halen, maar binnen 24 uur stond de teller al op ruim het drievoudige daarvan. De campagne loopt nog wel gewoon 29 dagen door.

Bekijk de AR-1 in actie:
Bekijk de AR-1 in actie:

De AR-1 is bijzonder vanwege de aanwezigheid van een zogeheten head-up display dat in de motorhelm verwerkt is. Op het geprojecteerde scherm is verschillende informatie te zien. Het virtuele scherm is zo gepositioneerd dat het goed te zien is voor de bestuurder, maar niet in de weg zit.

De standaardinformatie die kan worden getoond op het scherm is gps-navigatie, beelden van de achteruitkijkcamera en inkomende oproepen. De navigatie is alleen te zien als dat nodig is zodat het niet afleidt, aldus Skully.

De achteruitkijkcamera kan van positie worden gewijzigd en geeft bijna 180 graden aan zicht. Daardoor is volgens Skully niet alleen te zien wat er achter de motor gebeurt, maar ook wat zich eventueel bevindt in de dode hoeken.

Nieuwe toepassingen

Het bedrijf brengt een software development kit (sdk) uit waarmee ontwikkelaars hun eigen applicaties voor de helm kunnen maken. Nieuwe functionaliteiten zijn dus nog onderweg. In combinatie met bepaalde motoren is op het virtuele scherm ook de snelheid, versnelling en toerenteller te zien.

De accuduur bedraagt negen uur en de helm kan worden opgeladen via een normale micro-usb-kabel die ook gebruikt wordt voor veel telefoons. Skully heeft de AR-1 al veelvuldig in de praktijk getest en belooft dit te blijven doen. Bovendien kan de helm 'over the air' geüpdatet worden.

De AR-1 is tijdelijk verkrijgbaar voor 1.399 dollar (1.050 euro) en de normale prijs ligt op 1.599 dollar (1.195 euro). De eerste helmen worden in mei 2015 geleverd.