Microsoft presenteerde de Surface Pro 3 bij de aankondiging al als een Macbook Air-concurrent, maar valt de laptop van Apple nu ook aan in de drie eerste reclames voor het nieuwe apparaat.

De Surface Pro 3 is volgens Microsoft een laptop en tablet in één met een los toetsenbord.

De specificaties van de Pro 3 komen overeen met high-end laptops. Het dient daarom ook als concurrent van de zogeheten ultrabooks, snelle en dunne laptops van bedrijven als HP, Asus en Acer. 

Die bedrijven zijn echter partners van Microsoft en nemen Windows af. De ultrabooks worden waarschijnlijk daarom niet in de video's genoemd, terwijl juist die producten jaren geleden als Macbook Air-concurrent op de markt werden gebracht.

Beter

Ook de Surface Pro 3 is nu weer gericht op de laptop van Apple. In de drie nieuwe video's benadrukt Microsoft dat de Surface Pro 3 even krachtig is als de Air. De producten hebben dezelfde processor en evenveel werkgeheugen.

Daarnaast noemt Microsoft dat de Pro 3 beter dan de Macbook Air omdat het apparaat een touchscreen en stylus heeft en als tablet gebruikt kan worden waardoor een losse iPad niet meer nodig zou zijn.

Verder noemt het bedrijf de ondersteuning van Office en bijvoorbeeld de volledige versie van Photoshop.

Geen succes

De Surface-lijn is voor Microsoft overigens nog geen succes. Na twee jaar zou het bedrijf al 1,7 miljard dollar verlies hebben geleden op de nieuwe productlijn. Het is voor het eerst dat Microsoft zelf pc-hardware uitbrengt.

Bovendien werd de Surface Mini onlangs geschrapt. De nieuwe uitbreiding op de Surface-lijn was naar verluidt al ontwikkeld en zelfs geproduceerd, maar om onbekende redenen heeft Microsoft besloten het product niet uit te brengen.

Bij de eerste twee generaties Surface richtte Microsoft het product overigens nog bijna volledig op de tabletmarkt, terwijl de Surface Pro 3 als laptop in de markt wordt gezet. 

Bekijk de videoreview:
Bekijk de videoreview:

Surface Pro 3: Driemaal is scheepsrecht voor Microsoft