Onderzoekers van MIT en Harvard hebben een origamirobot ontworpen die zichzelf uit kan vouwen en kan lopen zonder hulp van een mens.

Dat schrijven de onderzoekers in wetenschappelijk tijdschrift Science.

De robot, die gebaseerd is op de Japanse vouwkunst origami, bestaat uit een plat blad met geïntegreerde elektronica met daaraan twee motoren, twee batterijen en een microcontroller bevestigd.

Het vel is gemaakt van papier en polystyreen, de basis van piepschuim, en wordt door de onderzoekers met een printer voorzien van een laagje elektronica en een soort scharnieren.

Eenmaal bevestigt aan de motoren worden de ingebouwde scharnieren in het vel verhit zodat ze zich tot de maximale stand buigen. Na vier minuten is de hele robot uitgevouwen en kan de machine lopen. Dat gaat momenteel met een snelheid van vijf centimeter per seconde (180 meter per uur).

De onderzoekers stellen dat de origamirobots handig kunnen zijn voor afgelegen gebieden zoals oorlogsgebied of de ruimte. Omdat de robots plat vervoerd kunnen worden nemen ze weinig ruimte in. Ze zouden zelfs op locatie kunnen worden geprint.

Daarnaast schrijft Cnet dat de productie van deze robots erg goedkoop is en het daarom niet erg is als een robot verloren zou gaan.

Het is niet voor het eerst dat een robot zichzelf in elkaar kan zetten, maar volgens MIT en Harvard is het wel de eerste keer dat de robot dit volledig zelf doet en daarna zonder tussenkomst van een mens kan lopen.