Windows 8 is bijna twee jaar na de release nog steeds geen groot succes. Microsoft werkt inmiddels aan Windows 9 en veel details zijn al gelekt.

Windows 8 was in oktober 2012 een grote stap vanaf het populaire Windows 7. Het nieuwe besturingssysteem bestond uit een tegelomgeving en traditionele desktopomgeving. In de tegelomgeving kunnen gebruikers Windows 8-apps downloaden uit de Windows Store.

De desktopomgeving ziet er uit als Windows 7, maar dan zonder startmenu. De tegelomgeving in Windows 8 is helemaal gericht op de touchscreens van tablets en hybride laptops. Op een desktop of laptop zonder touchscreen werkt het besturingssysteem veel minder fijn.

In Windows 9 moeten beide omgevingen veel meer samenkomen om vooral de desktopgebruikers tegemoet te komen. Dit weten we al van Windows 9.

Startmenu

De meest gewilde verandering is misschien wel de terugkomst van het startmenu. Microsoft beloofde zelf al dat dit menu terugkomt. In Windows 8 is het helemaal niet te vinden en in Windows 9 krijgt het een iets andere vorm.

Het nieuwe startmenu zal dezelfde functie hebben als in Windows 7, maar er wordt een grote balk met tegels toegevoegd waar gebruikers zelfs apps in kunnen zetten. Op die manier krijgen desktopgebruikers toegang tot de belangrijkste functionaliteiten uit de tegelomgeving zonder die omgeving zelf nodig te hebben.

Ook worden interactieve tegels in het startmenu getoond. Denk bijvoorbeeld aan een tegel die laat zien of je een nieuwe e-mail hebt.

Ontwerp

Ook het design van Windows gaat volgens de eerste gelekte testversies op de schop. Zo zou het ontwerp platter worden. Dat wil zeggen dat er minder met diepte-effecten wordt gewerkt en dat icoontjes en grafische onderdelen er niet uit zullen zien als objecten uit de echte wereld, zoals hout, papier en leer. Het ontwerp wordt grafischers en simpeler.

Onder andere de iconen voor zoeken en de bestandsbeheerder zijn voortaan wit, waardoor ze meer in lijn zijn met het design van Windows 9.

Bovendien krijgt de taakbalk een nieuw ontwerp en de mogelijkheid 'mini Live Tiles' te tonen. Deze tegels tonen live informatie over wat er in een app gebeurt.

Tot slot melden bronnen dat er een notificatiecentrum zal worden toegevoegd met meldingen en toegang tot snelle instellingen. Van het notificatiecentrum zijn ook al enkele screenshots uitgelekt, zoals hieronder te zien.

Het notificatiecentrum in actie
Het notificatiecentrum in actie

Gericht op desktop

Om alle gebruikers die nog op een desktop of traditionele laptop zitten tegemoet te komen zal Microsoft naar verwachting forse wijzigingen doorvoeren aan het ontwerp van het besturingssysteem.

De menubalk (Charms Bar), die in Windows 8 kan worden opgeroepen door met een vinger van het rechter uiteinde van het scherm naar links te vegen, verdwijnt naar verluidt helemaal. Diverse Amerikaanse media melden dat in augustus.

De balk bevat functies zoals instellingen, zoeken en start. Met een muis is het onlogisch om helemaal naar de rand van het scherm te moeten gaan voor snelle instellingen.

Zo werkt de Charms Bar
Zo werkt de Charms Bar

In Windows 9 krijgen apps naar verwachting knoppen voor instellingen bij hun eigen tegel. In het nieuwe besturingssysteem zouden de tegels uit de tegelomgeving ook als los scherm in de desktopomgeving gebruikt kunnen worden.

Bovendien zal bij het opstarten op een desktop standaard de desktopomgeving worden gestart in plaats van de tegelomgeving.

Eén systeem

Windows 9 zal mogelijk ook een systeem worden voor zowel tablets, desktops als smartphones. Bronnen stelden dat eerder al en ook ceo Satya Nadella bevestigde het in wat vage bewoordingen.

De samenvoeging zou betekenen dat er geen Windows Phone en Windows RT meer zijn, maar dat de gebruiker één systeem heeft. Het voordeel daarvan is dat je smartphone, tablet en pc eenvoudiger met elkaar kunnen communiceren en dat je overal dezelfde ervaring hebt.

Volgens gelekte testversies van Windows 9 zullen gebruikers bovendien niet meer hoeven te navigeren door twee omgevingen. Waar Windows 8 nog een tegelomgeving én desktopomgeving heeft, krijgen Windows 9-gebruikers straks nog maar één omgeving te zien.

Pc-gebruikers zien de volwaardige desktopomgeving met het nieuwe Start Menu en hebben geen toegang tot de tegelomgeving terwijl deze tegelomgeving met apps juist de enige omgeving is die beschikbaar zal zijn voor tablets. Gebruikers hoeven dus niet meer heen en weer te gaan tussen de omgevingen om bepaalde taken uit te voeren of programma's te draaien.

Datum

Naar verwachting komt Windows 9 in april 2015 uit. In september wordt de eerste officiële presentatie van Windows 9 verwacht en zal mogelijk een testversie uitkomen.

Naar verluidt zal het updateproces na de lancering van Windows 9 in het voorjaar van 2015 worden vereenvoudigd. Het moet mogelijk worden met één klik een update te installeren zonder dat de huidige versie helemaal gedeïnstalleerd dient te worden. Het proces moet zo sneller en makkelijker zijn, melden bronnen.

Windows 9 zal dus zo'n 2,5 jaar na Windows 8 uitkomen. Zo lang zat er ook ongeveer tussen Windows Vista en Windows 7 en tussen Windows 7 en Windows 8.