Microsoft heeft sinds de lancering van de eerste Surface-tablets in 2012 ongeveer 1,7 miljard dollar verlies geleden op de apparaten.

Dat berekent althans Computerworld.

Microsoft zelf heeft alleen voor bepaalde periodes bekendgemaakt wat de kosten van de Surface-afdeling waren. Wel maakt het bedrijf altijd de omzet bekend.

Die omzet was in het afgelopen kwartaal bijvoorbeeld 409 miljoen dollar. Computerworld heeft op basis van andere documenten van Microsoft een kostenberekening gemaakt. 

De kosten van de Surface-afdeling zouden uitkomen op 722 miljoen dollar in de afgelopen drie maanden. Dat betekent dat Microsoft onder de streep een verlies van 363 miljoen dollar over heeft gehouden.

Surface Mini

Microsoft maakte zelf bekend dat de kosten het afgelopen kwartaal hoog waren vanwege een niet uitgebracht product, waarschijnlijk de Surface Mini. Het bedrijf heeft wel kosten gemaakt voor ontwikkeling en eerste productie, maar mist dus omzet.

Computerworld heeft ook eerdere kosten en omzet opgevraagd of berekend en komt onder de streep uit op een verlies van 676 miljoen dollar in het fiscale jaar 2014 en 1,049 miljard dollar in het fiscale jaar 2013.

In totaal zou Microsoft dus 1,7 miljard dollar verlies hebben geleden op de Surface-apparaten. Bovendien is er nog geen kwartaal geweest dat de afdeling winstgevend was.

Eind augustus brengt Microsoft de Surface Pro 3 uit in Nederland. Dat apparaat wordt meer als laptop dan als tablet in de markt gezet met een los verkrijgbaar toetsenbord.

Lees onze review van de Surface 2

Bekijk foto's en een video van de Surface Pro 3