Apple heeft sinds de lancering van zijn App Store 6,5 miljard dollar uitbetaald aan Europese ontwikkelaars, bijna dertig procent van het totaal.

Dit meldt Apple via een speciale pagina op zijn website. Daarin presenteert het bedrijf enkele cijfers over de Europese economie en zijn aandeel hierin. 

In totaal betaalde Apple tot op heden ruim twintig miljard dollar uit aan app-ontwikkelaars. Het bedrijf claimt verder dat er sinds 2008 bijna vijfhonderdduizend banen in Europa zijn gecreëerd die direct zijn toe te schrijven aan het bestaan van de App Store. 

Van de 280.500 leden van Apple's officiële ontwikkelaarsprogramma, komen er 18.300 uit Nederland. Het Verenigd Koninkrijk is de grootste leverancier met 61.100 leden, gevolgd door Duitsland met 52.200.

Het bedrijf heeft in Europa zelf 16.000 medewerkers in diens, waarvan vierhonderd in Nederland, hoofdzakelijk binnen de Apple Store-vestigingen. Op 9 augustus opent een nieuwe Apple Store in Den Haag.

Apple maakte eerder al bekend dat de 1,2 miljoen beschikbare apps in de App Store in totaal al meer dan 75 miljard keer gedownload zijn. Het grootste deel van de inkomsten binnen Apple's digitale winkel komt echter uit in-app aankopen.

Omzet applicatiewinkels bijna helemaal uit in-app aankopen