Taxidienst Uber lanceert een nieuwe dienst waarmee klanten hun taxirit en de bijbehorende kosten kunnen delen met een extra passagier.

Dat meldt het bedrijf op zijn blog. De nieuwe dienst heet Uberpool, een verwijzing naar carpoolen, en is per direct op beperkte schaal uitgerold. Vanaf 15 augustus zou de nieuwe optie op grotere schaal en in meer regio's getests worden onder de bestaande Uber-chauffeurs.

Uberpool werkt voor passagiers hetzelfde als Uber. Zij geven hun locatie aan en bestellen een taxi via de app. Uber kijkt vervolgens of er op de route nog een andere klant is met een soortgelijke bestemming.

Zo ja, dan worden de kosten gedeeld. Uber belooft echter nog steeds korting te geven via Uberpool als er geen extra passagier gevonden kan worden.   

Illegale taxiritten

Uber introduceerde onlangs in Peking nog een non-profit variant, People's Uber. De taxidienst is ook actief in Nederland en ging in Amsterdam recentelijk van start met Uberpop, de dienst die het mogelijk maakt om met particulieren mee te rijden.

De Inspectie Leefomgeving en Transport oordeelde echter dat de dienst illegaal is. De Inspectie zegt streng te zullen optreden tegen particulieren die toch mee besluiten te doen. 

Uber: De opkomst van de populaire maar controversiële app