Navdy is een kleine projector die automobilisten op hun dashboard zetten, waarna apps in het gezichtsveld van de chauffeur worden geprojecteerd.
 

Navdy is een zogenoemd head-up display, een techniek die in sommige auto's maar vooral in vliegtuigen al wordt gebruikt. Belangrijke informatie wordt dan op de voorruit geprojecteerd, zodat de chauffeur of piloot constant overzicht heeft.

Navdy gebruikt een transparant 5,1 inch scherm, waar met een projector beelden op worden geschenen. Volgens de ontwikkelaars oogt dat voor de chauffeur als een scherm dat twee meter voor zijn ogen zweeft. De projector is veertig keer feller dan het doorsnee smartphone-scherm en is volgens de ontwikkelaar zelfs in de volle zon goed afleesbaar.

Spraak en gebaren

Het apparaat kan gekoppeld worden met Android-toestellen en iPhones. Vervolgens toont Navdy zaken als navigatie, muziek en binnenkomende telefoongesprekken. Wanneer de navigatie wordt gebruikt, is die altijd op minstens een helft van het beeldscherm zichtbaar.

Navdy laat zich met een combinatie van spraakbesturing en gebaren in de lucht bedienen. Telefoongesprekken kunnen bijvoorbeeld worden opgenomen met een handgebaar, en tekstberichten kunnen gedicteerd worden. Gebaren worden herkend via de ingebouwde infrarood-camera.

Automatisch

Smartphones maken automatisch verbinding via bluetooth, zodat gebruikers hun telefoon in hun tas of zak kunnen laten zitten. Navdy is ontworpen om makkelijk verwijderbaar te zijn, maar kan dankzij zijn hittebestendige accu ook op het dashboard blijven liggen.

Het apparaat draait op een aangepaste versie van Android, die informatie van ondersteunde apps ontvangt en toont. Navdy komt begin 2015 op de markt voor 499 dollar, maar is nu al wereldwijd vooruit te bestellen voor 299 dollar. De spraakbesturing is vooralsnog alleen in het Engels beschikbaar.

Zowel Apple als Google werken met autofabrikanten en makers van onder meer autoradio's samen aan ondersteuning van iOS en Android is de auto. Het systeem van Navdy gebruikt zijn eigen software en leunt niet op een van beide systemen.

Preview: Overzichtelijke navigatie met Android Auto

Apple lanceert CarPlay om iPhones in de auto te gebruiken