Steeds meer Android-apparaten draaien niet op de normale versie die Google fabrikanten voorschotelt, maar maken gebruik van sterk aangepaste software zonder Google-diensten.

Dat blijkt uit cijfers van ABI Research.

Android kan door fabrikanten als Samsung, HTC, Sony en Amazon op twee manieren worden afgenomen.

De meeste fabrikanten zoals Samsung, HTC en Sony kiezen voor de 'normale versie'. Het uiterlijk mag dan enigszins worden aangepast en er kunnen apps en diensten worden toegevoegd. De fabrikanten moeten echter ook standaard Google-diensten aanbieden en zijn verplicht de software als pakket af te nemen.

De tweede optie, waar Amazon bijvoorbeeld voor gaat, wordt ook wel the Android Open Source Project (AOSP) genoemd. De fabrikant gebruikt dan de basis van Android, maar kan het systeem naar hartenlust aanpassen. Google-diensten worden dan niet meer standaard meegeleverd.

Google, het bedrijf achter Android, heeft uiteraard de voorkeur voor de eerste optie. Toch wint de tweede variant sterk aan populariteit.

China en India

In het tweede kwartaal van 2014 draaide 20 procent van alle smartphones op een AOSP-versie van Android. Dat komt vooral vanwege de opkomst van Chinese en Indiase telefoonmerken die de software helemaal omgooien.

De fabrikanten uit China en India zijn volgens ABI Research goed voor 51 procent van de smartphonemarkt. Bovendien krijgen deze merken steeds meer voet aan de grond buiten hun thuismarkt. 

Daardoor groeide het aantal verscheepte AOSP-telefoons met 20 procent in vergelijking met het vorige kwartaal terwijl het aantal telefoons met de 'normale versie' van Android groeide met 'slechts' 13 procent. Het aandeel staat op 65 procent.

iOS heeft volgens ABI een marktaandeel van zo'n 11 procent en Windows Phone volgt als vierde met slechts 2 procent.

Bekijk de verdeling van officiële Android-versies