Met een nieuwe versie van de Qi-standaard voor draadloos opladen hoeven de lader en het op te laden apparaat niet langer fysiek contact te maken.

Versie 1.2 van de standaard, die inmiddels door meer dan 200 fabrikanten wordt omarmd, maakt gebruik van magnetische resonantie in plaats van inductie. Hierdoor is het niet langer noodzakelijk dat een smartphone of ander apparaat, de ontvanger, direct op de laadstrip, de zender, wordt gelegd.

Ook kunnen er met de nieuwe standaard meerdere apparaten tegelijkertijd worden opgeladen en is deze krachtig genoeg om ook keukenapparaten op te laden.

Het Wireless Power Consortium (WPC), beheerder van de Qi-standaard, zegt dat de zender en de ontvanger bij recente tests 4,5 centimeter van elkaar verwijderd konden zijn. WPC verwacht dat de afstand bij toekomstige producten die gebruikmaken van de 1.2-standaard nog iets groter zal worden.

Zowel de zender als de ontvanger moeten dan wel van de nieuwste versie gebruikmaken, anders is de maximale afstand beperkt tot 3 centimeter. 

Achterwaarts compatibel

WPC belooft wel dat de 1.2-standaard werkt met de eerder 1.1-versie. Die achterwaartse compatibiliteit geldt voor beide kanten, zolang een van de twee gebruikmaakt van de nieuwste versie, is draadloos opladen op afstand mogelijk.

Het is niet bekend wanneer de eerste apparaten met de 1.2-standaard verschijnen. Verschillende telefoons en smartphones ondersteunen momenteel al versie 1.1, zoals de Lumia 930, die gebundeld wordt met een draadloze oplader. 

Review: Lumia 930 niet zo uniek als zijn voorgangers