Sony gaat minder verschillende smartphones maken en zal de snelheid waarmee ze worden uitgebracht verlagen.

Dat vertelt Kenichiro Yoshida, financieel directeur van Sony, op een bijeenkomst na de presentatie van de kwartaalcijfers donderdag.

Volgens The Wall Street Journal vertelde Yoshida dat het de mobiele afdeling onder de loep neemt nadat de tak verantwoordelijk voor Xperia-smartphones en –tablets in het tweede kwartaal een verlies draaide.

Om dat verlies om te buigen naar winst zal Sony een kostenbesparing doorvoeren door in het portfolio te snijden. Er komen minder verschillende modellen uit en de snelheid van productintroducties wordt verlaagd.

De afgelopen jaren brengt Sony elk half jaar een nieuwe vlaggenschip uit zoals de Xperia Z, Z1 en Z2. De meeste concurrenten vernieuwen hun toestel eens in de twaalf maanden.

Landen

Yoshida benadrukt dat Sony geen vertrek van de smartphonemarkt overweegt, maar wel selectiever zal zijn in het kiezen van landen waar smartphones worden uitgebracht en welke modellen er überhaupt worden gemaakt.

Donderdag werd bekend dat Sony onverwacht minder telefoons had verkocht dan een jaar eerder. De verwachting voor het fiscale jaar, dat loopt van april 2013 tot en met maart 2014, is bijgesteld van 50 miljoen naar 43 miljoen verkochte smartphones.

Daarmee moet het niet alleen Apple en Samsung voor zich dulden, maar waarschijnlijk ook LG en het Chinese Huawei en Xiaomi. Sony als geheel boekte overigens wel winst in plaats van het verwachte verlies, maar had dat dus niet te danken aan de belangrijke smartphonetak.

Bekijk de ontwikkeling van de smartphoneverkoop bij Sony

Bekijk onze review van de mooie en degelijke Xperia Z2