Intel zet fors in op de tabletmarkt en wil daar de komende jaren groei behalen. Dit jaar zal dat waarschijnlijk nog niet lukken door vertraging van nieuwe processors.

Dat vertellen bronnen aan Digitimes.

Intel had als doel om in 2014 veertig miljoen tablet-processors te verschepen. Daarvoor werden onder meer de Cherry Trail- en Broxton-chip aangekondigd. Dat zijn de opvolgers van de huidige Bay Trail-processors.

Cherry Trail is volgens de bronnen voor de tweede keer uitgesteld. De chips moesten in het derde kwartaal van 2014 al beschikbaar zijn. Eerst werd dat uitgesteld tot november en nu zijn de processor vertraagd tot het eerste kwartaal van 2015. Tablets met Cherry Trail-chips zullen niet voor februari beschikbaar zijn.

De Broxton-chip, een snellere en krachtigere tabletprocessor, komt zelfs pas in de tweede helft van 2015, stellen de anonieme bronnen. Naar verwachting zal Intel dit jaar in plaats van veertig nu dertig miljoen tablet-chips leveren.

Groei

Intel heeft jaren achtergelopen op de tablet- en smartphonemarkt en verliest het momenteel in aantallen van bijvoorbeeld Qualcomm. Het bedrijf zet echter fors in op een groei op beide markten. Het geeft subsidies aan bedrijven die voor hun tablets kiezen voor Intel. Asus is momenteel de belangrijkste klant.

Cherry Trail moet zorgen voor betere grafische prestaties. Bovendien kunnen de chips worden geproduceerd met transistors op een schaal van 14 nanometer in vergelijk met 22 nanometer voor de huidige processors. Hoe kleiner het formaat, hoe efficiënter en energiezuiniger de chip.

De Broxton-chip moet nog efficiënter zijn en krijgt een nieuw ontwerp zodat andere componenten eenvoudig aan de processor kunnen worden bevestigd.