De Amerikaanse telefoonprovider Sprint introduceert in augustus een nieuw abonnement waarbij klanten apart betalen voor het gebruik van bijvoorbeeld Facebook of Twitter.

Het gaat om een abonnement bij Virgin Mobile, Custom genaamd, vooral bedoeld voor families die meer controle willen over hun bel- en dataverbruik. Wall Street Journal meldt dat een abonnement met onbeperkte toegang tot Facebook zo'n twaalf dollar per maand kost, waarbij voor het onbeperkt gebruik van Facebook vijf dollar wordt gerekend.

Diezelfde prijs geldt voor exclusief gebruik van Twitter, Instagram of Pinterest, voor 22 dollar wordt deze regeling uitgebreid naar alle vier de apps. Voor overig dataverbruik moet een aanvullende regeling afgesloten worden bij de provider. 

De introductie van het nieuwe abonnement valt samen met doorlopende discussies over netneutraliteit in de Verenigde Staten. De telecomwaakhond van het land, de FCC, buigt zich momenteel over het mogelijk inperken van deze neutraliteit. Hierdoor zouden providers aanbieders van bepaalde populaire diensten geld kunnen vragen om een hogere internetsnelheid te garanderen.

In Nederland is dit laatste bij wet verboden. Ook mogen telecombedrijven als KPN, Vodafone en T-Mobile klanten geen toegang ontzeggen tot diensten als Facebook of Whatsapp, of hiervan de snelheid afknijpen. Onlangs werd nog bekend dat dit wel gebeurt op de wifi-netwerken in de trein.

Het gevecht tegen datadiscriminatie: Wat is netneutraliteit?