Hardwareproducent Nvidia experimenteert met het stapelen van meerdere lcd-schermen op elkaar om zo een betere resolutie te behalen.

Het bedrijf presenteerde het resultaat van eigen onderzoek in een paper en middels een eerdere video. Hierin wordt uitgelegd hoe het principe, dat Nvidia 'cascaded displays' noemt, werkt. 

Nvidia gebruikt hiervoor twee lcd-schermen van 7 inch met een resolutie van 1280 x 800 pixels. Door bij een van deze schermen de backlight te verwijderen en deze bovenop het andere scherm te plaatsen, kon een hogere waargenomen resolutie bereikt worden.

Het bovenste scherm wordt hierbij niet helemaal direct op het onderste geplaatst, maar met een kleine afwijking van een kwart pixel. Zo komen de pixels van de twee schermen niet op elkaar te liggen en beslaat iedere pixel van het bovenste scherm vier pixels van het onderste.

Volgens Nvidia is deze techniek bijvoorbeeld inzetbaar bij het produceren van virtual reality-brillen, zoals de Oculus Rift, waarbij een lage resolutie snel opvalt. Gebruikers zitten met hun ogen vrijwel tegen het scherm aan. Het is niet bekend of en wanneer Nvidia de techniek in een consumentenproduct gaat toepassen.

Hands-on: Heftige ervaring met virtual reality-bril Oculus Rift

7 gekke toepassingen voor Oculus Rift