Onderzoekers van het Amerikaanse technologie-instituut MIT hebben een handschoen ontwikkeld die de drager  twee extra vingers geeft.

De vrij grote robotvingers, bevestigd aan de pols, hoeven niet apart bestuurd te worden; de mechanische ledematen reageren zelf op basis van de bewegingen van de echte vingers.

"Het is een compleet intuïtieve en natuurlijke manier om je robotvingers te bewegen", aldus ontwikkelaar Harry Assada van MIT. "Je hoeft de robot niet te commanderen, je kunt je vingers simpelweg natuurlijk bewegen. De robotvingers reageren en assisteren vervolgens je vingers."

Met behulp van de twee extra vingers is het volgens de ontwikkelaars mogelijk om een dop van een fles te draaien met maar één hand, of bijvoorbeeld een brief te openen.

Patronen

De onderzoekers analyseerden de bewegingen van de hand bij het oppakken van diverse objecten en ontdekten dat er bepaalde patronen te herkennen zijn in de bewegingen van de individuele vingers. Ze bedachten vervolgens dat er mogelijk ook dat soort patronen bestaan wanneer een hand niet vijf, maar zeven vingers heeft.

Om die patronen te ontdekken, werden er voorwerpen opgepakt met de robothandschoen aan. De robotvingers werden vervolgens handmatig op de juiste plaatst gezet. Op basis van een analyse van de diverse posities van de hand inclusief de twee nieuwe robotvingers, kon er een algoritme worden gemaakt dat de robothandschoen laat bewegen op basis van de bewegingen van de gewone vingers.

Bepaalde bewegingen zijn verschillend per gebruiker. Een volgende stap in het project is dan ook om de machine  te laten leren van de gebruiker. "Wanneer je het een tijdje hebt gebruikt, raakt het gewend aan aan je handelingen zodat het zich kan aanpassen aan jouw specifieke manier van bewegen."

Zo kunnen robots ons helpen in het huishouden

Bekijk de vijf meest indrukwekkende robots tot nu toe