Techgiganten zetten steeds vaker in op slimme huishoudelijke apparaten, van een rookmelder die pushberichten kan sturen tot een koelkast waarmee je kunt chatten. NUtech zet de plannen van de vier grootste techbedrijven op een rijtje.

Apple

Tijdens de ontwikkelaarsconferentie WWDC in 2014 introduceerde Apple Homekit, een platform waarmee gebruikers hun slimme huishoudelijke apparaten kunnen aansturen. Dat kan natuurlijk allang met de app van de betreffende fabrikant, zoals de Philips Hue-app om de slimme lampen mee aan te sturen, maar Apple wil al deze slimme apparaten in één systeem bundelen.

Door deze slimme appraten in één platform samen te voegen, kunnen gebruikers gemakkelijker scenario's ontwikkelen op basis van hun apparaten. Dat bijvoorbeeld de robotstofzuiger en wasmachine klaar zijn als je thuis komt, of dat het licht aangaan op het moment dat de voordeur opent en dat de thermostaat automatisch het huis verwarmt op het moment dat jij onderweg naar huis bent.

Homekit is inmiddels beschikbaar voor ontwikkelaars om in hun eigen app te verwerken en zo alle beschikbare apparaten aan te sturen. Het is dus geen standaardapplicatie in iOS zelf. Een interessante feature is dat Homekit samenwerkt met Siri, waardoor je via spraakcommando's slimme huishoudelijke apparaten kunt besturen. 

Of Apple zelf producten voor Homekit wil gaan maken of dat het nauwer gaat samenwerken met bijvoorbeeld partijen als Philips (voor slimme lampen) is nog niet bekend.

Google

Google heeft nog geen eigen platform voor slimme huishoudelijke apparaten. De internetgigant heeft wel Nest overgenomen voor een bedrag van 3,2 miljard dollar. Nest maakt de gelijknamige thermostaat, die leert van het gedrag van de gebruiker. Ook maakt het bedrijf een slimme rookmelder, die de gebruiker kan waarschuwen voor eventuele brand door pushberichten te versturen.

"Uiteindelijk gaan onze huizen onze levens veranderen. Google wil de wereld veranderen met hun mobiele producten en diensten. Dit is een manier voor hen om dat in huishoudens te doen met een al bestaand managementteam en goedlopend bedrijf dat al producten heeft", aldus Nest-ceo Tony Fadell ten tijde van de overname.

De producten van Nest zijn momenteel alleen in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Canada beschikbaar.

Ook gaan er al een geruime tijd geruchten over het zogeheten Android@Home, een platform voor slimme huishoudelijke apparaten. Fabrikanten zouden de technologie van Android@Home aan hun producten kunnen toevoegen, waarna gebruikers met een Android-toestel het apparaat kunnen besturen. 

Google introduceerde dit platform in 2011, maar sindsdien is het stil rondom Android@Home. Het is vooralsnog onduidelijk of Google nog steeds aan Android@Home werkt en of de internetgigant eenzelfde platform gaat uitbrengen als concurrenten.

Vijf vragen over Nest en de overname door Google

LG

LG is in thuisland Zuid-Korea al een grote speler op de markt voor huishoudelijke apparaten. Verschillende slimme apparaten gebruiken LG's Homechat, een manier om met je huishoudelijke apparaten te chatten. Homechat werkt via de Zuid-Koreaanse chat-app Line, waarmee je de status van verschillende apparaten kunt opvragen en opdrachten kunt laten uitvoeren.

Zo is het mogelijk om een wasmachine aan te zetten of om een koelkast op vakantiemodus te zetten. Koelkasten kunnen ook door gebruik van een camera in de gaten houden welke producten op zijn of een foto van de inhoud van de koelkast maken en die naar de gebruiker versturen. 

Daarvoor zijn geen specifieke commando's nodig, maar wordt menselijke taal ontcijferd door de apparaten. Je schrijft in een chat bijvoorbeeld "Hey koelkast, wat heb ik nog?" en de koelkast laat precies weten wat je nog in huis hebt. Dit geldt ook voor andere huishoudelijke apparaten, zoals "Hey oven, ik wil zo een pizza bakken" of "Hey stofzuiger, maak het huis schoon voordat ik thuiskom". 

Behalve met Line wil LG ook samenwerken met andere chat-apps, zodat klanten zelf kunnen kiezen hoe ze hun toestellen willen besturen. Onder andere Whatsapp staat op het lijstje van LG.

LG gaat zijn slimme huishoudelijke apparaten en Homechat spoedig in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk op de markt brengen, waar Homechat in het Engels beschikbaar komt. Het is vooralsnog onduidelijk wanneer Europa volgt.

Samsung

Samsung was van de grote vier techbedrijven de eerste die zijn platform daadwerkelijk introduceerde: Samsung Smart Home. Allerlei apparaten die Samsung op elektronicabeurs CES van 2014 aankondigde, ondersteunen het Samsung Smart Home-protocol. Daardoor zijn veel van die apparaten - bijvoorbeeld koelkasten, wasmachines, lampen en airconditioners - allemaal verbonden met het Samsung-platform.

Samsung Smart Home heeft tevens een app voor smartphones, tablets, smart tv's en smartwatches waarmee huishoudelijke apparaten van Samsung op afstand aan te sturen zijn. Ook stemcommando's worden daarbij ondersteund, en apparaten kunnen niet alleen per stuk maar ook als groep worden aangestuurd.

Zo biedt Samsung de mogelijkheid aan de gebruiker om 'welterusten' te zeggen om de tv en lichten uit te schakelen. Daarnaast hebben slimme huishoudelijke apparaten hun eigen functies die in de Samsung Smart Home-app verschijnen. Ook geven de apparaten aan of ze onderhoud of vervanging nodig hebben.

Het Smart Home-protocol kan ook door andere fabrikanten worden ondersteund. Hierdoor hebben fabrikanten de mogelijkheid om hun apparaten ook met het Samsung Smart Home-platform compatibel te maken. Op dit moment ondersteunen voornamelijk nieuwe Samsung-producten het platform.

Vergelijking: wat is de beste robotstofzuiger?