Een consortium van technologiebedrijven, waaronder Intel, Samsung en Dell, werken aan een nieuwe standaard die apparaten in het 'internet of things' draadloos met elkaar moet verbinden.

Het Open Interconnect Consortium gaat daarmee rechtstreeks de concurrentie aan met een gelijksoortig initiatief, de AllSeen Alliance. Die groep bevat onder meer Qualcomm, Microsoft en Cisco.

Verwacht wordt dat in de komende jaren steeds meer apparaten, zoals auto's of huishoudelijke apparaten, draadloos met elkaar zullen communiceren. Apple introduceert in de nieuwe versie van zijn mobiele besturingssystemen al het platform Homekit om het 'slimme huis' te besturen.

Imad Sousou van Intel zegt tegen de New York Times dat zijn bedrijf wel heeft overwogen om zich bij de AllSeen Alliance te voegen, maar dit toch besloot niet te doen. "Het wordt [bij AllSeen] niet uitgevoerd op een manier die een brede invoering zal stimuleren."

Anonieme bronnen binnen het Open Interconnect Consortium vertellen aan de krant dat er vooral wantrouwen is tegenover Qualcomm, dat zijn intellectuele eigendom niet prijs zou willen geven.

Bestuurder Rob Chandhok van Qualcomm zegt dat het bedrijf open is over het beschikbaar stellen van zijn AllJoyn-standaard.