De Ezeecube is een mediacenter met ingebouwde cloudopslag, die door de gebruiker uitgebreid kan worden met meer geheugen en andere mogelijkheden.

De Ezeecube is volgens de ontwikkelaar een alternatief voor bestaande cloudopslagdiensten als Google Drive, Dropbox en iCloud. Via Indiegogo wordt geld verzameld voor de productie van het apparaat.

In plaats van dat informatie wordt opgeslagen op servers van die bedrijven, staan foto’s, video’s en bestanden van de gebruiker thuis op de harde schijf van de Ezeecube. Die bestanden zijn onder meer via apps voor Android en iOS en Windows en Mac beschikbaar.

Het is de bedoeling dat het apparaat makkelijk uit te breiden is met meer opslagruimte. De gebruiker zou die harde schijven simpelweg bovenop de Ezeecube stapelen. Omdat het apparaat op tv is aan te sluiten, werkt Ezeecube daarnaast als media center via de XBMC-software.

Toevoegingen stapelen

Ook kan een Blu-ray-speler worden toegevoegd, die dvd’s en Blu-rays niet alleen afspeelt maar ook naar de harde schijf importeert. Op die manier zouden films net als de digitale media van de gebruiker overal beschikbaar zijn.

Wanneer de crowdfundingactie van Ezeecube 125.000 dollar of meer ophaalt, belooft de ontwikkelaar bovendien een toevoeging waarmee gebruikers retro-games op het apparaat kunnen spelen. In die toevoeging kunnen games voor de Super Nintendo en de Sega Mega Drive worden gestoken, die dankzij een emulator in XBMC op tv kunnen worden gespeeld.

De ontwikkelaar claimt dat Ezeecube tot vijftig keer sneller is dan bestaande cloudopslagdiensten, en ruimte vrijhoudt door dubbele bestanden automatisch te verwijderen. Het apparaat is 14 bij 14 centimeter en komt standaard met 1 terabyte opslagruimte. Dat is uit te breiden met één of meerdere Ezeedisks à 2 terabyte.

Het apparaat is verkrijgbaar vanaf 199 dollar en wordt naar verwachting in november van dit jaar geleverd. Binnen 24 uur is al de helft van het streefbedrag binnengehaald, met nog dertig dagen op de klok.

Bekijk een vergelijking van de populairste cloudopslagdiensten