Het Universitair Medisch Centrum Groning gaat psychosepatiënten behandelen met een speciale virtual reality-therapie.

De afdeling Psychiatrie gaat de therapie gebruiken als aanvulling op andere behandelingen voor mensen met achterdocht en sociale angst.

Een bedrijf uit Delft heeft voor de therapie vier virtuele werelden gecreëerd. Het stelt de patiënt in staat op een realistische manier door een winkelstraat te lopen, met het openbaar vervoer te reizen of openbare gelegenheden te bezoeken, zoals een café.

De patiënt krijgt een speciale virtual reality bril op en bedient een joystick. De behandelaar kan de virtuele wereld op allerlei manieren aanpassen. Zo kan hij het aantal mensen in de omgeving beïnvloeden, maar ook hun gedrag.

"We kunnen de omgeving steeds ingewikkelder maken en patiënten hier steeds opnieuw aan blootstellen", legt psychiater Wim Veling uit. "Hierdoor zakt de angst, leren patiënten om te gaan met hun achterdocht en hoeven ze minder sociale situaties te vermijden."

Voordelen

Veling ziet veel voordelen aan de nieuwe therapie. Volgens hem krijgt de hulpverlener meer inzicht op wat de patiënt wel en niet aankan. "Zo kan deze therapie de gedragstherapie ondersteunen", meent hij. Ook krijgt hij beter inzicht in de rol van omgevingsfactoren bij psychosepatiënten. Virtual reality zorgt ervoor dat het effect voor het eerst goed onderzocht kan worden.

Het UMCG is een van de zeven locaties waar psychologen en onderzoekers met de nieuwe therapie aan de slag gaan. Over twee jaar moet duidelijk zijn of de therapie effect heeft.