Google wil het mogelijk maken om te allen tijde een stemopdracht te geven aan Android.

Het is nu al mogelijk om met het commando "OK, Google" een stemopdracht in te spreken, maar dit kan doorgaans alleen binnen de slimme assistent Google Now. In de 'kale' versie van Android kan dit ook vanaf het thuisscherm.

Google zou de functionaliteit echter willen uitbreiden naar alle apps, en zou het zelfs mogelijk willen maken om stemopdrachten te geven als het scherm uit staat. Omdat constant meeluisteren veel batterij kost, zou het alleen mogelijk zijn om met het scherm uit opdrachten in te spreken wanneer de telefoon aan de oplader zit.

Dat meldt de doorgaans betrouwbare site Android Police. De site heeft screenshots in handen waarop de functionaliteit wordt getoond en uitgelegd. De functie zou intern bekendstaan als Android Eyes Free of KITT, vernoemd naar de auto uit Knight Rider.

Auto

Google zou het ook mogelijk willen maken om stemcommando's in de auto of op de fiets in te spreken. Met een Bluetooth-headset of met een handbeweging boven het toestel zou de functionaliteit kunnen worden ingeschakeld. Notificaties worden in deze situatie hardop voorgelezen.

Als een gesproken opdracht resultaten oplevert die niet gemakkelijk kunnen worden voorgelezen door Google Now, dan zou het mogelijk worden om deze op te slaan voor een later moment.

Hoewel Android Police stelt zeker te weten dat Google aan een uitbreiding van zijn stembesturing werkt, zou binnen het zoekbedrijf nog worden nagedacht over een precieze uitwerking. Mogelijk veranderen er nog details van de plannen van Google.

Hoe spraakbesturing de wereld verovert

Wat is Google Now en hoe werkt het?