Amerikaanse wetenschappers van de Carnegie Mellon University hebben robotkrokodillen gemaakt om het water rondom nijlpaarden beter te kunnen onderzoeken.

De Keniaanse rivier de Mara wordt door zo'n vierduizend nijlpaarden als toilet gebruikt, waardoor wetenschappers zich zorgen maakten om de waterkwaliteit. Omdat nijlpaarden gevaarlijk zijn voor mensen, hebben wetenschappers van de Amerikaanse Carnegie Mellon University robotkrokodil gemaakt.

Die robot kan wel dicht genoeg bij de nijlpaarden in de buurt komen, zodat nauwkeuriger metingen kunnen worden uitgevoerd. De krokodil is een aangepaste Platypus, een kleine autonome robothovercraft.

De robotkrokodillen scannen de uitwerpselen van de nijlpaarden die op de bodem liggen, en controleren tegelijkertijd de waterkwaliteit. Zo wordt gekeken of de kwaliteit nog goed genoeg is voor vissen die verderop in de rivier leven.

Nijlpaarden worden gerekend tot de dodelijkste dieren in Afrika, waardoor mensen niet dichtbij durven te komen. De wetenschappers vermomden robots als krokodil na een suggestie van een lokale Masaï-gids. De nijlpaarden lieten de robots inderdaad met rust, met uitzondering van een korte achtervolging.

Bekijk een achtervolging tussen de robotkrokodil en een nijlpaard

De vijf meest indrukwekkende robots