Apples jaarlijkse Worldwide Developers Conference (WWDC14) vindt dit jaar plaats op 2 juni. Het bedrijf gebruikt de conferentie elk jaar om nieuwe apparaten en software aan te kondigen. Wat kunnen we dit jaar verwachten?

OS X 10.10

Vorig jaar kreeg Apples mobiele besturingssysteem een flinke opknapbeurt en dit jaar lijkt OS X aan de beurt te zijn. Apple zou zelfs iOS-ontwikkelaars tijdelijk laten werken aan het besturingssysteem voor Mac.

Het nieuwe uiterlijk van OS X zal waarschijnlijk meer op het nieuwe iOS gaan lijken.

De schakelbuttons zouden hetzelfde worden als op iOS, en de hoeken van de schermen worden volgens de geruchten ook iets scherper.

Eerder deden er geruchten de ronde dat Apple van plan was zijn mobiele en 'normale' besturingssystemen samen te voegen. Dat gaat echter niet gebeuren, zei het hoofd van Apple's software-afdeling, Craig Federighi, eerder dit jaar. Wel probeert Apple beide besturingssystemen beter op elkaar af te stemmen.

iOS 8

iOS ging al op de schop met iOS 7, en het is dan ook niet waarschijnljik dat Apple zijn mobiele besturingssysteem nog een keer van top tot teen in het nieuw steekt.

De nieuwe iOS-versie richt zich waarschijnlijk grotendeels gezondheid, onder meer met de nieuwe applicatie Healthbook. Daarin zouden onder meer gegevens over bloedwaarden, voedselinname en slaapritme worden opgenomen. Apple zou ook werken aan iCloud-verbeteringen en de toevoeging van ov-routes aan Apple Maps.

Het is echter mogelijk dat een aantal van de verbeteringen wordt geannuleerd of uitgesteld tot iOS 8.1, dat eind 2014 of begin 2015 zou moeten  uitkomen. Momenteel zou vooral aan het verbeteren van de snelheid en prestaties worden gewerkt.

Slimme apparaten

Apple zou ook van plan zijn een softwareplatform te lanceren om slimme apparaten binnenshuis te besturen. Daarbij zou een iPad of iPhone bijvoorbeeld worden gebruikt als afstandsbediening voor beveiligingssystemen, of zouden lampen kunnen aangaan wanneer een mobiel apparaat in de buurt komt.

Apple gaat hiermee de strijd aan met concurrent Google, dat eerder de maker van de slimme thermostaat Nest kocht. Apple denkt zich vooral te kunnen onderscheiden op het gebied van privacy, aldus ingewijden.

Macbook Air met retinascherm

Retina is de term die Apple gebruikt om aan te geven dat de resolutie die zo scherp is dat het menselijk oog geen onderscheid meer kan maken tussen de pixels. Dat ligt meestal zo rond de 300 pixels per inch (ppi). In de afgelopen jaren heeft Apple steeds meer apparaten uitgebracht met een retinascherm. Inmiddels is de Macbook Air het enige apparaat met een touchscreen dat nog niet over een retinascherm beschikt, en het ligt dan ook voor de hand dat ook de Air uitkomt in een retina-variant.

Volgens eerdere geruchten zou het om een 12-inch scherm gaan, dat de huidige 11,6 inch-versie zou vervangen. Ook zou de nieuwe Air passief worden geventileerd (zonder ventilator), en zou de trackpad niet meer kunnen klikken. Daardoor zou de laptop nog dunner kunnen worden.

iMac

Mogelijk wordt er een ook nieuwe, een goedkopere versie van de iMac gelanceerd. De all-in-one-pc van Apple moet dan bereikbaar zijn voor een groter publiek wat de verkoop zou moeten stimuleren. Of de specificaties achteruit gaan, is niet bekend. De goedkoopste iMac kost momenteel 1329 euro.

Dr. Dre

Er doen momenteel berichten de ronde dat Apple van plan is Beats Electronics over te nemen. Mogelijk maakt Apple de overname volgende week bekend, en mogelijk worden daarbij de oprichters van het bedrijf op het podium gehaald, rapper Dr. Dre en muziekproducent Jimmy Iovine.

Of de deal al helemaal rond is, is overigens nog maar de vraag. Apple zou woest zijn nadat de rapper een video online zette waarin hij pochte over de de overname. Volgens verschillende berichten wordt de aankondiging van de Beats-deal wordt opgeschoven.

Dit verwachten we niet

Tijdens de conferentie wordt hoogstwaarschijnlijk geen nieuwe iPhone of de langverwachte iWatch aangekondigd. iOS-apparaten worden door Apple vaak pas later in het jaar aangekondigd.

De lanceringsdatum voor de iWatch die nu het vaakst wordt genoemd is ergens in september. Rond die tijd wordt ook de nieuwe iPhone verwacht, waarmee het slimme horloge waarschijnlijk aan gekoppeld moet worden.