Onderzoekers van de Amerikaanse universiteit Stanford hebben een microchip ontwikkeld die de structuur van het brein nabootst om efficiënter berekeningen te kunnen maken.

De wetenschappers maakten een apparaat ter grootte van een iPad met 16 van deze chips aan elkaar. Zo kunnen zij 1 miljoen neuronen simuleren, meldt de universiteit.

Door zijn structuur moet de 'Neurogrid' een stuk sneller berekeningen kunnen maken dan traditionele computers. In de simulatie van 1 miljoen neuronen zou de nieuwe technologie 100.000 keer sneller zijn dan bestaande computers, terwijl het energiegebruik juist een stuk lager ligt.

Normale computerprogramma's kunnen echter niet draaien op de chip, omdat deze alleen de 'taal' van het menselijk brein verstaat. De onderzoekers willen het mogelijk maken om programmeertaal hiernaar te 'vertalen'. 

"We willen een 'neurocompiler' ontwikkelen zodat je niets hoeft te weten over synapsen en neuronen om zo'n ding te kunnen gebruiken", aldus wetenschapper Kwabena Boahen van Stanford.

Ook de kosten zijn nog erg hoog. Het prototype dat de onderzoekers ontwikkelden kostte 40.000 dollar.

De wetenschappers zien gebruik bij protheses als een mogelijke toepassing van de technologie. De chip zou kunstledematen net zo snel kunnen aansturen als het menselijk brein, zonder daarvoor een grote stroombron nodig te hebben.