Honda heeft een nieuwe versie van zijn menselijke robot Asimo laten zien. De nieuwe variant beweegt soepeler en heeft sensoren in zijn handen.

Dat melden verschillende media die bij de presentatie van de nieuwe Asimo aanwezig waren.

Tijdens de demonstratie liet Honda zien dat Asimo kan rennen, springen, trap kan lopen en kan voetballen. Alles gebeurt relatief soepel en zonder haperingen. Wel loopt de robot nog in een soort gebogen houding.

De handen van Asimo hebben ook een flinke update gekregen. Naast de aanwezigheid van vijf vingers, heeft Honda sensoren in de hand verwerkt. De robot kan nu voelen wat hij vast heeft en hoe zwaar dat is.

Daardoor is het bijvoorbeeld mogelijk Asimo een thermosfles te laten oppakken en open draaien om vervolgens een kartonnen bekertje te pakken en de vloeistof in te schenken. De robot kan door te voelen wat hij vast heeft harder of minder hard in objecten knijpen.

De robot kan bovendien autonoom navigeren over een vloer met behulp van tape en kan zelf traplopen. De accu houdt het momenteel zo'n veertig minuten uit.

Sinds 1986

Honda is al sinds 1986 bezig met de ontwikkeling van Asimo en toonde in 2000 de eerste versie. Sinds 2007 is er al geen nieuwe variant van de Asimo uitgekomen. De nieuwe versie is de vijfde generatie. Wanneer de Asimo-robot beschikbaar moet komen voor consumenten is niet bekend.

Voor de komende tijd richt het bedrijf zich op de communicatievaardigheden van de robot. Zo wil Honda bijvoorbeeld dat Asimo mensen aankijkt voor hij een kopje thee inschenkt. De robot kan inmiddels al een aantal spraakopdrachten herkennen en het is mogelijk om in Japanse gebarentaal met de robot te communiceren. Door Asimo meer in het wild te gebruiken willen de onderzoekers data verzamelen over non-verbale communicatie zodat de robot ook daarop kan reageren.

Bekijk de ontwikkeling van Asimo sinds 1986