In de thuiszorg en in verpleeghuizen kunnen grote problemen ontstaan door het uitvallen van draadloze apparatuur. De zorg houdt hier nog onvoldoende rekening mee.

Dat meldt het Agentschap Telecom donderdag na onderzoek dat de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) in opdracht van de overheid uitvoerde.

In de zorg worden steeds vaker draadloze apparaten gebruikt, constateren de onderzoeker. Het gaat bijvoorbeeld om alarmen die afgaan als ouderen vallen of systemen waarmee hartpatiënten hun eigen gegevens kunnen doorgeven. Ook is er steeds vaker videocontact tussen patiënten en zorgverleners.

"Zowel de aansturing van deze apparaten als de bediening op afstand verloopt via de ether, maar deze frequenties worden door de 'draadloze revolutie' steeds intensiever benut", aldus projectleider Hans Wortmann van de RUG. "Gevolg is dat de kans op storingen, en daarmee ongelukken, steeds groter wordt."

Privacy

De onderzoekers wijzen ook op het risico van cyberaanvallen op draadloze apparatuur, waarbij de privacy van patiënten kan worden geschonden.

Grotere zorgorganisaties, zoals ziekenhuizen, en industriële bedrijven houden doorgaans rekening met de risico's. Kleinere organisaties vertrouwen echter nog te veel op hun apparatuur, stellen de onderzoekers.

Het Agentschap Telecom, dat het gebruik van etherfrequenties reguleert, moedigt bedrijven aan om een backupsysteem te hebben, zodat er bij uitval van draadloze apparatuur kan worden overgeschakeld.