De Compute Module, een nieuwe versie van minicomputer Raspberry Pi, is kleiner dan zijn voorganger en heeft dezelfde prijs van zo’n dertig euro.

Dat meldt de Raspberry Pi Foundation, de stichting achter de gelijknamige minicomputer.

Raspberry Pi is een open-source minicomputer die oorspronkelijk is bedoeld om studenten informatica bij te brengen. De goedkope computer wordt daarnaast onder meer gebruikt als mailserver en mediacenter.

De nieuwe Raspberry Pi Compute Module is met een formaat van 6,76 bij 3 centimeter wat kleiner dan de vorige versie, die met 8,56 bij 5,6 centimeter ongeveer het formaat van een creditcard had.

De Compute Module heeft een 700 MHz processor en 512 MB werkgeheugen, dezelfde specificaties als de grotere variant. Net als zijn voorganger kan de nieuwe Raspberry Pi overweg met tal van besturingssystemen, waaronder verschillende Linux-systemen, Android, Firefox OS en Open WebOS.

Simpeler

Voor anderen is het IO Board uitgebracht, een printplaat met usb- en hdmi-aansluitingen waar het Compute Model ingeklikt kan worden. Op die manier kunnen minder ervaren mensen sneller met de minicomputer aan de slag.

Naast voor educatieve en it-doeleinden wordt de goedkope Raspberri Pi ook op allerlei andere manieren gebruikt. Door het kleine formaat en de lage prijs is de computer onder meer populair onder media-kunstenaars, maar bijvoorbeeld ook om bedreigde neushoorns in de gaten te houden.

Raspberry Pi houdt bedreigde neushoorns veilig

Minicomputer Raspberry Pi met ballon de ruimte in