Google werkt aan Android TV, de opvolger van het geflopte Google TV. De software van de settopbox is gebaseerd op Android en krijgt een simpele en overzichtelijke interface.

Dat meldt The Verge, die interne documenten van Google in handen hebben gekregen. Android TV wordt de tweede poging van Google om Android naar de huiskamer te brengen.

Google TV, dat ook op Android is gebaseerd, was Googles eerste poging om Android naar de TV te brengen. De settopbox van Google flopte echter, mede omdat de tv-interface lijkt op een uitvergrote smartphone. 

"Android TV is een entertainment-interface, geen computerplatform", aldus Google in de documenten. "Het gaat om het vinden en genieten van content op de meest zorgeloze manier. Android TV wordt leuk en snel en wil een bioscoopervaring neerzetten."

De interface van Android TV gaat informatiekaarten van Google ondersteunen voor onder andere films, series, apps en games. Met een afstandsbediening kunnen gebruikers door de interface navigeren. De afstandsbediening maakt gebruik van pijltjestoetsen en een enter-, home-, en terugknop. Ook komen er optionele gamecontrollers beschikbaar.

Spraakbesturing

De tv-software van Google gaat ook spraakbesturing en noficiaties ondersteunen. Google vraagt ontwikkelaars om de noficiaties zo weinig mogelijk te gebruiken, en om hele simpele apps voor Android TV te ontwikkelen. "Toegang tot content zou simpel en magisch moeten zijn", aldus Google. Binnen drie klikken zouden gebruikers content kunnen bekijken.

Naast de standaard Google-apps als Google Play, Play Films, Play Muziek en Youtube, zijn er ook al apps als Netflix, Pandora, Vevo en Hulu aanwezig. De uitgelekte screenshots laten ook de Hangouts-app zien. Dit duidt er mogelijk op dat gebruikers van Android TV ook kunnen videobellen.

Eén van de belangrijkste functies van Android TV is dat de software suggesties gaat tonen voor de gebruiker. Google wil content proactief aanraden, samen met de mogelijkheid om een video op de telefoon of tablet verder te kijken als deze via Android TV is gepauzeerd of gestopt.

Chromecast

Android TV lijkt veel op Fire TV van Amazon, dat recentelijk werd geïntroduceerd. Ook Apple heeft met Apple TV eenzelfde soort settopbox.

De Chromecast zou naast Android TV blijven bestaan. Ontwikkelaars kunnen een app voor zowel de Chromecast als Android TV ontwikkelen. Mogelijk krijgt Android TV dezelfde functionaliteit als de Chromecast, maar wordt Android TV met een hoger prijskaartje verkocht.

Het blijft vooralsnog onduidelijk in welke vorm Android TV op de markt komt: een settopbox van Google of een settopbox van andere fabrikanten. Google TV-settopboxen werden door derden uitgebracht, zoals Sony. Ook de releasedatum en prijs van de Android TV-settopbox blijven onbekend.

Lees onze hands-on met de Philips-tv die op Android draait

Review: Goedkope Chromecast is mediaspeler vol potentie