Apple maakt zich naar verluidt zorgen over het marktaandeel van de iPhone. Met name Android-toestellen met een groot scherm en goedkopere toestellen zouden een bedreiging vormen voor Apple.

Dat blijkt uit een intern document waaruit is voorgelezen tijdens de rechtzaak tussen Samsung en Apple, meldt Recode.

"De concurrentie heeft zijn hardware en in sommige gevallen hun hardware en ecosysteem drastisch verbeterd", aldus een medewerker van Apple in het document, een vergaderstuk over het huidige boekjaar. De concurrentie komt met name van telefoons met grote schermen die meer dan 300 dollar kosten, of juist goedkopere toestellen van onder de 300 dollar.

Apple zou zich verder zorgen maken over de "obscene hoeveelheden" aan marketinggeld dat door sommige concurrenten wordt gebruikt, en het feit dat sommige mobiele providers de verkoop van iPhones aan banden leggen in verband met de hoge eigen bijdrage die zij hiervoor moeten betalen.

Phil Schiller, marketingdirecteur bij Apple, zegt het niet eens te zijn met de inhoud van het document, en wijst erop dat de inhoud ervan niet overeenkomt met het beleid van het bedrijf.

Apple en Samsung zijn momenteel verwikkeld in een grote patentzaak. Volgens Apple hebben de Galaxy-smartphones van Samsung software-elementen van de iPhone gejat, terwijl Samsung juist beweert dat Apple zijn technologie heeft gekopieerd.

Apple vs Samsung: Patentoorlog gaat tweede ronde in