Amazon heeft Firetv aangekondigd, een settopbox die de concurrentie aangaat met apparaten als Apple TV en Chromecast.

De settopbox is met een quadcore processor en 2 gb werkgeheugen gebouwd om snel te zijn bij zoekopdrachten en het afspelen van zware videobestanden en apps.

Prijsvergelijker

Volgens Amazon is zijn Firetv drie keer sneller dan de meest recente Apple TV. Het ecosysteem van Amazon lijkt opener te zijn dan dat van Apple, en onderteunt naast het eigen videokanaal van Amazon verschillende kanalen van andere aanbieders.

Voor films en series heeft de Firetv een ingebouwde prijsvergelijker. Zo kan er naar een film worden gezocht en toont de settopbox bij welke aanbieder deze het goedkoopst gehuurd op gekocht kan worden.

Games

Volgens Amazon zijn er vanaf volgende maand al duizenden games beschikbaar voor Amazon FireTV, onder meer van uitgevers als Electronic Arts, Gameloft, Disney, Ubisoft en 2K Games.  Ook staat er een aanbod van ruim 1000 free-to-play-games gepland.

De settopbox zou geen directe concurrent moeten worden voor spelcomputers van bijvoorbeeld Microsoft en Sony, maar meer een alternatief voor wie geen spelcomputer heeft. De games kunnen gespeeld worden via de afstandsbediening voor FireTV, via een app voor smartphones of via de Fire-gamecontroller.

Amazon heeft vooralsnog geen webwinkel in Nederland, waardoor Amazon-apparaten als e-reader Kindle maar ook streamingdienst Amazon Instant Video in ons land niet beschikbaar zijn. In de VS is het apparaat vanaf vandaag te koop voor 99 dollar.