Tesla-oprichter Elon Musk, Facebook-ceo Mark Zuckerberg en acteur Ashton Kutcher doen mee aan investering van 40 miljoen dollar in Vicarious FPC, een bedrijf dat zich richt op kunstmatige intelligentie.

Dat meldt de Wall Street Journal vrijdag. Het grootste aandeel in de investeringsronde werd bijgedragen door investeringsfirma Formation 8. 

Vicarious heeft als doel om de neocortex te vervangen; het deel in het brein dat het lichaam bestuurt, ziet, taal begrijpt en kan rekenen. "Zet de neocortex om in computercode en je hebt een computer die denkt als een persoon. Alleen hoeft het niet te slapen of te eten," aldus medeoprichter Scott Phoenix.

Vicarious maakt bij lange na nog geen winst en is ook nog verre van het behalen van zijn doelstellingen, maar hoopt uiteindelijk computers te kunnen maken die kunnen helpen bij het genezen van ziektes, goedkope, duurzame energie kunnen opwekken en werkzaamheden kunnen verrichten die mensen nu alleen kunnen doen. Om zich te beschermen tegen hackers of spionage gaat het bedrijf zeer geheimzinnig te werk: er is bijna niets bekend over de technologie waaraan het werkt, en nieteens het adres van Vicarious is bekend. 

Een woordvoerder van Facebook laat weten dat het een investering op persoonlijke titel van Zuckerberg is en los staat van eventuele plannen van Facebook op het gebied van kunstmatige intelligentie. Musk en Kutcher hebben nog geen commentaar gegeven.

Het investeren in kunstmatige intelligentie is niet ongebruikelijk onder techgiganten. Zo nam Google onlangs het bedrijf Deepmind over, een relatief klein bedrijf dat zich volledig richt op kunstmatige intelligentie zoals zelflerende systemen.

Lees ook: Google ontwikkelt mensachtige robots

Wat kan met kunstmatige intelligentie bereikt worden?