Wetenschappers hebben een autonome robotvis ontwikkeld die net zo snel en soepel kan bewegen als een echte vis. Het gaat om een zogenoemde zachte robot.

Ontwikkelaars van Amerikaanse universiteit MIT hebben de robotvis aan de hand van zogenoemde zachte robotica ontwikkeld, schrijft MIT News.

In die tak van robotica worden robots in beweging gezet door vloeistoffen of gassen die door een flexibel lichaam worden gepompt. Door op die manier een robotvis te bouwen in plaats van met harde onderdelen en scharnieren, kan zo'n robot veel sneller en natuurgetrouwer bewegen.

Milliseconden

Het testmodel van MIT kan de zogenaamde ontsnappingsmanoeuvre van een echte vis nagenoeg perfect nadoen. Door het lichaam razendsnel en krachtig samen te trekken, kan de vis in minder dan honderd milliseconde van richting veranderen.

De robotvis bevat niet alleen de robot-onderdelen, ook het kunstmatige brein zit al in de rubberen behuizing van de vis. Door koolstofdioxide in kanaaltjes in de staart te pompen kan die in verschillende richtingen buigen.

"We zijn om meerdere redenen enthousiast over zachte robots", zegt onderzoeker Daniela Rus, hoofd van de MIT-afdeling voor computerwetenschappen en kunstmatige intelligentie. "Nu robots steeds meer de fysieke wereld betreden en meer interactie met mensen hebben, is het veel handiger om ze zacht te maken zodat er geen gevaar dreigt wanneer ze je meppen."

Botsingen

Ook botsingen met voorwerpen of muren zijn bij een zachte robot geen probleem. Bij robots met harde onderdelen is het vermijden van botsingen met muren de hoogste prioriteit. Zachte robots zouden in sommige gevallen juist hun voordeel kunnen doen met botsingen.

Door het ontbreken van scharnieren kunnen zachte robots bovendien veel flexibele vormen aannemen dan harde robots. De staart van de robotvis kan binnen een seconde bijna dubbelklappen en weer terugkeren naar ruststand.

De huidige robotvis is snel door zijn voorraad koolstofdioxide heen. Een volgende versie moet water als stuwmiddel gebruiken en een half uur kunnen zwemmen. Op termijn zou een robotvis tussen een school echte vissen kunnen zwemmen, om zo het gedrag te observeren.

Vleermuisvleugels maken vliegende robots behendiger

De vijf meest indrukwekkende robots