Volvo heeft een test gedaan waarbij zelfrijdende auto's door magneten in de randen van het wegdek veel beter hun plaats op de weg kunnen bepalen.

Dat meldt de Zweedse autofabrikant. Volvo installeerde een "onzichtbare rails" van magneten die twintig centimeter onder de grond zitten. Een testwagen met magnetische sensoren kon die rails vervolgens met een afwijking van binnen de tien decimeter volgen.

Zelfrijdende auto's zijn nu veelal afhankelijk van een combinatie van gps en geavanceerde camera's en sensoren voor het bepalen van de plaats op de weg.

Dat levert in sommige gevallen problemen op; gps is niet zo accuraat dat die de positie van een auto constant nauwkeurig kan bepalen, camera's werken onder meer bij ondergesneeuwde wegen minder goed, wanneer strepen onzichtbaar zijn.

Alle omstandigheden

Door wegen uit te rusten met magneten kunnen zelfrijdende auto's volgens Volvo onder alle omstandigheden nauwkeurig een route volgen. Ook ongelukken met ondergesneeuwde obstakels die door de systemen van zelfrijdende auto's niet worden gedetecteerd, kunnen zo worden voorkomen.

Bovendien zouden wegen efficiënter gebruikt kunnen worden, aangezien auto's door het volgen van de magneten minder van het wegoppervlak gebruiken.

Net als veel andere fabrikanten wil Volvo volledig zelfrijdende auto's gaan aanbieden. Rond het Zweedse Gothenburg rijden als test de komende drie jaar honderd zelfrijdende Volvo's op de openbare weg.

Volvo stuurt honderd zelfrijdende auto's de weg op

Lees ook: 'Over twintig jaar alle auto's zelfrijdend'