Britse artsen hebben met behulp van een 3d-printer een man schedelreconstructie gegeven die veel preciezer is dan tot nu toe mogelijk.

Dat vertellen de artsen van het Morriston Hospital in Swansea aan Walesonline.co.uk.

De 29-jarige Stephen Power had in 2012 een ongeluk met zijn motor en brak een groot deel van zijn gezicht en schedel. Hij lag maanden in coma en nu, bijna anderhalf jaar na zijn ongeluk, zijn artsen erin geslaagd zijn gezicht opnieuw op te bouwen.

Daarbij werd gebruikgemaakt van een 3d-printer. De artsen maakten een scan van de schedel van Power en ontwierpen op de computer delen van zijn gezicht die volledig verbrijzeld waren.

Ook was het dankzij de scan mogelijk verplaatste of deels ontbrekende botten weer op de juiste plek te krijgen. Normaal gebeurt dat op basis van een schatting van de arts zelf.

Symmetrisch

Het ziekenhuis slaagde erin het gezicht enigszins symmetrisch te maken door zich te baseren op de helft van het gezicht die nog redelijk intact was. Volgens de artsen konden ze dankzij de 3d-printer veel preciezer te werk gaan dan het handwerk dat tot nu toe wordt toegepast.

De 3d-printer produceerde gedetailleerde nieuwe onderdelen voor de schedel van Power. Daarnaast werd er gebruikgemaakt van titanium implantaten die zijn botten op de juiste plek moeten houden.

Power zegt zeer tevreden te zijn met het resultaat. De artsen stellen dat het eindresultaat nog mooier had kunnen zijn, maar dat het zicht van de patiënt dan mogelijk aangetast zou worden. Daardoor is aan zijn oogkas relatief weinig gedaan.

Bekijk een revolutionaire pacemaker gemaakt door een 3d-printer

Meer bijzondere toepassingen van 3d-printers