Blocks is een modulaire smartwatch die gebruikers op basis van blokjes met specifieke onderdelen helemaal naar eigen wens kunnen samenstellen.

Het Britse team achter Blocks sprak met Techcrunch over hun project. Op dit moment is er een Blocks-prototype dat functioneert, het commerciële product wordt in 2015 gelanceerd.

Blocks bestaat uit verschillende blokjes, voor zowel de polsband als het scherm van de smartwatch. Gebruikers hebben bijvoorbeeld de mogelijkheid om een blokje voor een hartslagmeter te selecteren die vervolgens aan de smartwatch kan worden toegevoegd.

De blokjes zitten geïntegreerd in de band. Deze zijn aan elkaar te klikken, waarna de verbinding met het scherm van de smartwatch wordt geactiveerd.

De blokjes bestaan op dit moment onder andere uit een camera, gps-ontvanger, gyroscoop, vingerafdrukscanner, hartslagmeter, microfoon, simkaartslot, thermometer. Als de consument liever een grotere batterij heeft, kan er een extra batterijblokje worden toegevoegd.

"We hebben een werkend prototype dat laat zien dat blokjes met elkaar kunnen communiceren, en dat de verbindingen stabiel zijn", aldus Serge Vasylechko van Blocks. "Op dit moment is het doel om Blocks comfortabel en aantrekkelijk te maken."

Het huidige prototype is 3d-geprint en werkt momenteel alleen met Android. Zowel de hardware als software van Blocks wordt geheel opensource.

Het Blocks-pakket bestaat uit een processor, batterij en scherm, dat ongeveer dezelfde prijs als een Pebble-smartwatch (150 dollar) gaat krijgen. "De prijzen van extra Blocks-blokjes worden veel goedkoper", aldus Vasylechko.

Voor de commerciële release in 2015 wil Blocks een Kickstarterproject starten om een grote investering op te halen. Volgens Vasylechko verschijnt Blocks "spoedig" op de crowdfundingwebsite.

Hands-on: de meest opmerkelijke smartwatches van CES