Onder andere Apple en Samsung slaan de handen ineen en vragen de Europese Unie om patenttrollen harder aan te pakken.

Dat meldt Bloomberg. Patenttrollen zijn bedrijven die zelf geen producten maken, maar wel hun patentportfolio gebruiken om anderen aan te klagen.

Apple en Samsung maken ondanks hun rechtsgeschillen deel uit van een groep van negentien grote techbedrijven, waar ook Google en Huawei zich bij hebben aangesloten. De bedrijven hebben de Europese Unie gevraagd om de mogelijkheden van patenttrollen te limiteren.

Zo wordt Apple in Duitsland voor 1,57 miljard euro aangeklaagd door het eveneens Duitse bedrijf IPCom GmbH. Het bedrijf beschuldigt Apple van onrechtmatig gebruik van een standaard-essentieel 3g-patent. IPCom GmbH klaagt op basis van hetzelfde patent meer fabrikanten aan, om op deze manier licentiekosten te innen.

VS

De Europese Unie wil een patentrechtbank starten, waardoor het mogelijk is dat Europa een gemeenschappelijk patentsysteem krijgt. De techbedrijven proberen de Europese Unie rekening te laten houden met eerdere uitspraken van Amerikaanse rechters in rechtszaken met patenttrollen.

Het voorstel van de negentien bedrijven lijkt op het patentsysteem van de Verenigde Staten. Daar is het voor patenteigenaren vrijwel onmogelijk om een bedrijf aan te klagen en een verkoopverbod te eisen als zij zelf geen producten maken. 

Gunstig

"Je weet nooit wat een rechter zal doen, maar als je in vijf landen procedeert wordt de kans dat een rechter een gunstige beslissing neemt groter", aldus Andreas von Falck van het internationale advocatenbureau Hogan Lovells. Het voorstel wil deze gunstige situatie voor patenttrollen beperken.

Eerder pleitten Apple en Google tegenover het Amerikaanse Hooggerechtshof voor veranderingen in het rechtssysteem, die frivolge patentzaken moeten voorkomen. President Obama pleitte ook al voor een hardere aanpak van patenttrollen.

Lees alles over de wereldwijde patentoorlog in ons dossier