Het bedrijf Silent Circle heeft de Blackphone officieel aangekondigd tijdens Mobile World Congress

De Blackphone is ontworpen als een veilige telefoon, die de privacy van de gebruiker centraal stelt.

Het toestel ziet er redelijk onopvallend uit en beschikt over degelijke specificaties, zoals een 4,7 inch-scherm, met een nog onbekende resolutie. Er zit een quadcore-processor in met een kloksnelheid van ten minste 2GHz, 2GB werkgeheugen, 16GB opslaggeheugen en een 8 megapixel-camera.

Dankzij een aangepaste versie van Android is het mogelijk om normale Android-apps te draaien, maar de gebruiker kan zelf bepalen welke toegang de apps krijgen. Daarnaast schakelt de telefoon wifi automatisch uit als iemand het vertrouwde thuis- of kantoornetwerk verlaat. Daardoor kunnen bedrijven geen gebruik maken van wifi-tracking

Apps

Silent Circle heeft een aantal apps ontwikkeld, die standaard op de Blackphone staan, zoals Silent Phone en Silent Text, waarmee versleutelde voip-telefoontjes en berichtjes uitgewisseld kunnen worden. Er zit ook een beveiligde app op de telefoon voor online-opslag en om anoniem te kunnen internetten.

De meegeleverde apps kunnen al gedownload worden voor iOS en Android, waar per maand voor betaald moet worden. De Blackphone wordt geleverd met een tweejarig-abonnement op alle apps. Daarnaast zitten er drie losse jaarabonnementen bij de Blackphone, die uitgedeeld kunnen worden.

NSA-proof

NSA-proof durft Silent Circle de telefoon overigens niet te noemen, want alles kan gehackt worden. De gebruiker heeft echter wel veel meer controle over zijn eigen privacy. 

De Blackphone gaat 629 dollar kosten en dat is inclusief de abonnementen voor de apps die er op de telefoon staan geïnstalleerd. De verwachting is dat de eerste exemplaren nog in 2014 geleverd gaan worden.

KPN heeft als eerste provider aangegeven de telefoon te willen verkopen en gaat het voor bestaande KPN-klanten ook mogelijk maken om een abonnement te nemen op de apps van Silent Circle.

Lees meer over de beveiliging van de Blackphone

Vier manieren om je wachtwoorden veilig op te slaan