Wetenschappers hebben een stel robots gedemonstreerd, die zelfstandig maar in samenwerking met anderen een brug of muur kunnen bouwen.

De robots, met de naam Terms, werden ontwikkeld door wetenschappers van de Harvard Universiteit. Hun onderzoek wordt gepubliceerd in het tijdschrift Science.

Het idee om robots te bouwen die zelfstandig en gedecentraliseerd te werk gaan ontstond al in 2011, maar de robots werden nu ook daadwerkelijk gebouwd en getest. In een video is te zien hoe de robots langzaam maar zeker een kasteel bouwen.

De Terms zijn gebaseerd op het gedrag van termieten, die torens kunnen bouwen van 2,5 meter hoog, zonder met elkaar te communiceren of een idee te hebben van wat ze aan het doen zijn. De robots krijgen van te voren een bouwplan mee en kunnen bouwstenen en andere robots herkennen. Behalve gebouwen neerzetten, zijn ze ook slim genoeg om zichzelf niet op te sluiten.

Autonomo robots

Het idee is dat de autonome robots gebouwen kunnen neerzetten op slecht bereikbare of gevaarlijke plekken, zoals in gebieden waar vaak aardbevingen plaatsvinden of op andere planeten. Daarnaast zijn de robots niet afhankelijk van communicatie met elkaar of een computer, die taken uitdeelt. 

Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology ontwierpen eerder ook al robots die uiteindelijk staat zouden moeten zijn om noodhospitaals of bruggen te bouwen. De zogeheten M-Blocks zijn zo gemaakt dat ze zonder hulp aan elkaar vast kunnen koppelen.