Canon heeft woensdag zeven nieuwe camera's geïntroduceerd waaronder een nieuwe vlaggenschip in de compactcameralijn.

Dat laat het bedrijf woensdag weten.

Powershot G1 X Mark II

De Powershot G1 X Mark II Enhanced Grip Edition is de opvolger van de Powershot G1 X en heeft een roestvrijstalen chassis en aluminium buitenkant. De camera onderscheidt zich met een grotere ergonomische grip.

Verder beschikt de Mark II over een grote CMOS-sensor die volgens Canon vergelijkbaar is met een DSLR-sensor terwijl de Mark II een compactcamera is. Er kan maximaal met 13,1 megapixel worden gefotografeerd.

Canon richt zich met de nieuwe camera zowel op zoomen als op macrofotografie en portretten. Zoomplus verdubbelt het digitale zoombereik en met Manual Focus Peaking zouden foto's van dichtbij eenvoudiger moeten worden.

De camera beschikt over een 3 inch lcd-touchscreen, wifi en nfc.  De Mark II kost 799 euro en is beschikbaar vanaf eind april.

Powershot D30

Ook de D30 en S200 zijn nieuwe camera's in de Powershot serie. De D30 is waterdicht tot 25 meter diept, richt zich op foto's bij slecht licht, is schokbestendig tot 2 meter en vorstbestendig tot -10 graden celcius.

De D30 heeft een 12,1 megapixel CMOS-sensor met standaard een 28 mm groothoekobjectief met 5x zoom. De camera komt ook eind april uit en kost dan 299 euro.

Powershot S200

De S200 is bedoeld als eenvoudige camera met snelle toegang tot veel instellingen voor de iets serieuzere fotograaf. Zo is er de Lens Control Ring om het ISO-bereik aan te passen. Ook kan een volledig handmatige bedieningen worden ingesteld.

De S200 beschikt over een 10,1 megapixel CCD-sensor en 24 mm groothoekobjectief met 5x zoom. Deze Powershot-camera komt in april beschikbaar voor 279 euro.

CCD-sensors zijn over het algemeen wat duurder, maar geven een ruisloos beeldsignaal. CMOS-sensors zijn goedkoper te produceren en energiezuiniger, maar zorgen sneller voor ruis. Bij duurdere camera's wordt dit opgelost door ruisonderdrukkende technologieën.

SX700 HS zoomcamera

De Powershot SX700 HS is een zoomcamera met 30x optische zoom. Het dunste model (34,8 millimeter) met dit zoombereik van Canon tot nu toe. Verder is gekozen voor  een 25 mm objectief en een 16,1 megapixel CMOS-sensor die volgens het bedrijf erg geschikt is voor donkere situaties.

Ook de XS700 beschikt over wifi en nfc en licht al medio maart in de Nederlandse winkels met een adviesprijs van 329 euro.

Ixus-lijn

Tot slot voegt Canon drie nieuwe modellen toe aan de Ixus-lijn. De Ixus 145 is met 99 euro de goedkoopste van het trio en wordt gericht op beginnende fotografen. De camera heeft een 16 megapixel sensor en beschikt over 8x optische zoom. Video kunnen geschoten worden in 720p en er zit een 2,7 inch lcd-scherm op de camera.

De Ixus 150 moet 109 euro gaan kosten en biedt dezelfde mogelijkheden, maar in een metalen behuizing.  De Ixus 155 kost 129 euro en heeft een sensor met 20 megapixel en 10x optische zoom. Ook deze camera beschikt over een metalen behuizing.

Alle camera's beschikken over acht verschillende scenes en optical image stabilizer. Ook noemt Canon de Eco Mode om energie te besparen. Hoe dit precies werkt en hoe lang de camera's op één acculading mee gaan, is niet bekend.

De nieuwe Ixus-modellen zijn eind februari verkrijgbaar.