Onderzoekers hebben een manier gevonden om het enige brandbare element in lithion-ion-accu's te vervangen door een niet brandbaar element.

Dat meldt de Universiteit van Carolina.

Het idee is om het electrolyt in lithium-ion-accu's te vervangen door een onbrandbare variant, perfluoropolyether, oftewel PFPE. De onderzoekers kwamen PFPE op het spoor tijdens onderzoek naar een manier om te voorkomen dat zeeorganismen zich aan de romp van boten hechten.

PFPE zou veel chemische overeenkomsten hebben met het elektrolyt dat nu gebruikt wordt voor lithium-ion-accu's en kan in tegenstelling tot andere polymeren wel als vervanger gebruikt worden. Wel moeten de onderzoekers nog een aantal zaken testen en verbeteren voordat er onbrandbare accu's verkocht zullen worden.

Onder andere Boeing ondervond problemen met zijn lithium-ion-accu's, evenals Tesla, waarvan de accu's soms spontaan vlam vatten. Dat kan gebeuren als accu's te heet worden of te lang worden opgeladen.

Er wordt veel onderzoek gedaan naar nieuwe of verbeterde accu's. Zo wisten wetenschappers de capaciteit van accu's onlangs nog te verdubbelen, terwijl er ook onderzoek wordt gedaan naar accu's op basis van suiker.

Tien tips om je accuduur te verlengen