Onderzoekers van de Washington University School of Medicine hebben een bril ontwikkeld die kankercellen blauw laat oplichten tijdens een operatie.

Dat meldt de universiteit op zijn website.

De bril is nog in ontwikkeling, maar werd al gebruikt tijdens een operatie. Kankercellen zouden zelfs met flinke vergroting moeilijk te zien zijn en de bril moet chirurgen dan ook helpen om kankercellen te onderscheiden van gezonde cellen.

Patiënten worden geïnjecteerd met een speciale vloeistof, waardoor de kankercellen blauw oplichten als de brildrager ernaar kijkt.

De operatie werd uitgevoerd door borstkanker-chirurg Julie Margenthaler. "We zijn onder de indruk van de potentie die de bril heeft, ondanks dat de bril zich nog in de testfase bevindt. Stel je voor dat deze bril een tweede operatie overbodig maakt, en de daarbij behorende, pijn en angst die ermee gepaard gaat."

Op dit moment verwijderen chirurgen vaak ook gezond weefsel rondom een tumor, dat vervolgens getest wordt op de aanwezigheid van kankercellen. Mochten die toch nog aanwezig zijn, dan moet er vaak een tweede operatie uitgevoerd worden om nog meer weefsel te verwijderen.

Lees ook: Nederlandse chirurgen testen Google Glass