Het Amerikaanse leger heeft zes slimme sniper rifles gekocht waarmee ongetrainde soldaten doelen over lange afstanden moeten kunnen raken.

Dat laat fabrikant Tracking Point weten aan Cnet.

De slimme geweren werden al in mei 2013 geïntroduceerd en waren vooral gericht op jagers. Het Amerikaanse leger wil er echter ook ervaring mee opdoen.

De sniper rifles zijn bijzonder omdat ze ongetrainde personen relatief eenvoudig een doel op lange afstand laten raken. De schutter richt het geweer op het doel waarna de software het doel automatisch volgt. Als de schutter vervolgens de trekker overhaalt, bepaalt het geweer wanneer het ideale moment is om te schieten.

Dat wordt gebaseerd op onder meer afstand, luchtdruk, temperatuur, bolling van het landschap en de windsnelheid.

Bovendien kan het geweer via wifi verbinding maken met een iPhone waarna een app de schutter helpt meer inzicht te krijgen in het doel, het toekomstige schot en bijvoorbeeld ballistische gegevens van het geweer. Zo wordt bijvoorbeeld videobeeld van het doel getoond met daar overheen de marker van het geweer.

1100 meter

Een ongetraind persoon zou een bewegend doel op ongeveer 450 meter afstand moeten kunnen raken. Het maximumbereik voor de iets meer getrainde schutter ligt zelfs op bijna 1100 meter. De fabrikant beweert dat bij elke schutter, van niet getraind tot een professionele schutter bij het leger, de prestaties verbeteren.

De geweren kosten tussen de 22.500 en 27.500 dollar (16.500 tot 18.300 euro). Het Amerikaanse leger heeft alleen het 'slimme' gedeelte van de geweren gekocht, niet het hele wapen. Het gaat momenteel nog om een test, later wordt bekeken of de slimme geweren ook tijdens missies kunnen worden gebruikt.

Het Amerikaanse leger heeft zelf ook enkele futuristische projecten in ontwikkeling bij DARPA, een onderdeel van het ministerie van Defensie. DARPA richt zich onder meer op robots en oplosbare elektronica. 

Bekijk de vijf briljantste projecten van DARPA