Diverse gemeenten zullen ook na april 2014 nog Windows XP blijven gebruiken terwijl het systeem dan niet meer veilig is. Het zou gaan om zeker duizenden computers.

Dat meldt Webwereld maandag.

Microsoft stopt met april met de ondersteuning van Windows XP. Nieuwe lekken worden dan niet meer gedicht en kunnen dus door cybercriminelen misbruikt worden.

Volgens Webwereld gebruiken nog diverse grote en middelgrote gemeenten Windows XP. Bovendien zullen zij niet voor de deadline over zijn op een nieuwe versie.

In ieder geval Amsterdam, Utrecht en Eindhoven zijn pas net of nog niet gestart met de migratie die doorgaans zo'n twaalf maanden in beslag neemt. Daardoor zouden zeker duizenden pc's na april onveilig zijn.

Waarschuwen

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) waarschuwen gemeenten al langer voor het einde van de ondersteuning van Windows XP. Hoeveel gemeenten er precies nog gebruikmaken van Windows XP is niet bekend.

De verantwoordelijkheid over te stappen ligt bij de gemeenten zelf. Eindhoven zegt tegen Webwereld eind 2014 of zelfs pas begin 2015 te beginnen met de migratie naar Windows 8. 

Microsoft laat in een reactie aan NUtech.nl weten dat het niet aan het bedrijf is informatie te geven over klanten. "We zijn al geruime tijd in contact met klanten over migratie weg van Windows XP. Ook hebben wij nauw contact met belangenverenigingen om gezamenlijk hun achterban te informeren en ondersteunen bij de migratie van Windows XP naar een moderner besturingssysteem."

NUtech.nl heeft ook de VNG om een reactie gevraagd.

Waarom is XP straks onveilig en waarom stopt Microsoft met de ondersteuning?

Lees ook: Nederlandse pc-markt groeit dankzij Windows XP