Google werkt aan een e-reader met twee schermen en een camera die de ogen van de lezer kan volgen.

Dat blijkt uit een patentaanvraag uit 2011 van Google die is ontdekt door Patent Bolt. Het apapraat heeft twee e-ink-schermen die verschillende soorten content kunnen tonen. Ook is het apparaat opklapbaar.

De camera van het apparaat kan de ogen van de lezer herkennen en volgen. Zo zou de e-reader op basis van de ogen van de lezer content kunnen tonen, zoals een volgende bladzijde. Als de lezer bij het rechter e-ink-scherm is aangekomen, kan het linker scherm alvast de volgende bladzijde tonen.

Het is daarbij mogelijk dat de e-reader zichzelf automatisch uitschakelt als de lezer niet meer naar het apparaat kijkt. Ook beschrijft het patent dat de lezer accessoires op de e-reader kan aansluiten, zoals een muis, toetsenbord of koptelefoon.

Met een dergelijk apparaat zou Google het lezen van een e-reader meer op het lezen van een boek kunnen laten lijken. Het blijft vooralsnog onduidelijk of de patentaanvraag ook daadwerkelijk als product op de markt komt. Google dient veel patenten in van producten die uiteindelijk nooit het daglicht zien.

Review: drie high-end e-readers